Оказва се, че глухарчето наистина е много по-добро от всякакви други лекарства!
Глухарчето е растение, което от хиляди години е известно със своите лечебни свойства, които са били използвани в борбата с различни заболявания и здравословни състояния. То прочиства черния дроб, стимулира генерирането на жлъчката, регулира холестерола в кръвта, лекува алергиите и е от голяма полза за бременните жени и жените в менопауза.
Най-добре е да го съберете в началото на пролетта през април от места, които не са прекалено замърсени.
Листата му са богати на витамини и могат да се добавят към салати и ястия, за да ви помогнат в борбата с отслабването и получаването на необходимите ви питателни вещества. Цветовете на глухарчето се използват за приготвянето на сироп, който пречиства кръвта, подобрява храносмилането, облекчава кашлицата.
Коренът на глухарчето е чудесно средство в борбата срещу рак и различни други здравословни проблеми.
Трябва да почистите корените, да ги нарежете и да ги оставите да изсъхнат на въздух в продължение на 15 дни. След това ги съхранявайте в буркан на тъмно и хладно място.
Корените са изключително полезни за черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците, лимфата и при ефективното лечение на запек, акне, хепатит, ревматизъм, както и кисти, тумори и рак. Те са особено ефективни и полезни в случай на проблеми, свързани с кърменето при жените.
Рецепта за сироп от глухарче :
Съставки:
- 400 жълти цветове от глухарче
- 4 нарязани лимони
- 4 нарязани портокали
- 3 литра вода
Начин на приготвяне:
Добавете съставките във вода и ги оставете за 24 часа. След това добавете 2 чаши захар и варете за около половин минута. Когато сместа се сгъсти, я свалете от огъня и я изсипете в стерилизирани буркани. Използвайте природното средство за лечение на настинки, кашлица и бронхит.
Чай от глухарче се приготвя от изсушени, нарязани, настъргани и омесени листа от глухарче. Вземете половин чаена лъжичка от сместа и я добавете към чаша вода, за да си направите чай.
Можете също така да смесите 60 грама от тази смес с 30 грама сухи корени от глухарче. Добавете сместа в 2,5 мл вода и малко сол. Сварете и оставете да къкри за 20 минути. След това прецедете и пийте по една чаша три пъти на ден.