Ако сте почитатели на пастата (макароните), то задължително трябва да опитате този Сос Болонезе ! Именно Болонезето е най-популярният сос за паста в Италия, а там традициите за приготвянето му са наистина древни. Днес ще ви научим как да си го приготвите сами у дома, базирайки се на рецептата от известен италиански ресторант:
Оригинален сос Болонезе
Продукти:
250 г телешка кайма
250 г свинско смляно месо
100 г бекон
50 г концентрат от доматен сос
50 г масло
3 супени лъжици зехтин
1 чаша прясно мляко
1 чаша червено вино
1 морков
1 глава червен лук
1 стрък целина
1 кубче телешки бульон
300 мл вода
сол и черен пипер пипер на вкус
Приготвяне:
Загрейте маслото и зехтина на среден огън, след което добавете ситно нарязан морков. Оставете да се задушава 5-10 минути, докато омекне.
Добавете ситно нарязаните лук и целина, покрийте и оставете да къкрят, докато омекнат и лукът стане прозрачен.
През това време нарежете бекона на ситно и го добавете към зеленчуците в тигана.
Добавя се и смесената кайма, като хубаво се раздробява в тигана. Оставете да къкри около 30 минути. Добавете чаша червено вино и го оставете да се изпари.
Добавете доматения концентрат, сол и черен пипер и малко разтворен телешки бульон (от 1 кубче телешко и 300 мл вода).
Гответе около 1,5 до 2 часа и бавно добавяйте телешкия бульон.
Накрая добавете чаша мляко.
Според оригиналната рецепта се добавя мляко, но мнозина не го използват. Можете да добавите готварска сметана, няколко лъжици заквасена сметана или да го оставите така.
Разбъркайте добре и ако е необходимо добавете още малко сол и черен пипер.
Гответе още 5 минути.
Това е! Да ви е сладко!