Тахан халвата първоначално е вид сладост, произхождаща от арабските страни, но се счита за турски продукт. Като десерт се приготвя най-вече на Балканите, Северна Африка и Централна Азия.
На Балканите най-често срещаме тази, приготвена от сусам, има я и в Европа и Америка, а приготвената от жито се среща в Иран, Пакистан и Индия, както и характерната за Гърция и Турция халва с яйца и захар.
Оригиналната рецепта включва тахан (смляно сусамово семе), мед (може и обикновен захарен, глюкозен или фруктозен сироп) и растително масло. По желание можете да добавите ванилия, какао, шам фъстък, орехи, лешници, стафиди и др., а също така може да направите и черно кафе, което върви чудесно с този десерт.
Сусамът съдържа ненаситени мастни киселини, протеини, витамин Е, В под формата на никотинова киселина, минерали като калций, калий, магнезий, фосфор и желязо.
Съдържа и лецитин, който има отлично действие върху нервните клетки и нервите в мозъка, позволява по-лесното изхвърляне на токсините през кожата, подобрява кръвообращението и има благоприятен ефект върху работата на жлезите с вътрешна секреция. Подобрява кръвообращението и действа за общото подобряване на целия организъм.
Тахан халвата се препоръчва при стомашни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза, но и при хора, които страдат от xpoнична умора и имат проблеми с концентрацията. Поради наличието на ненаситени мастни киселини се препоръчва като профилактика и помощ при лечение на атеросклероза, тъй като помага за разграждането на холестеролните отлагания в артериите.
Този път ще ви представим две рецепти, които са най-близки до оригиналната. Много хора смятат, че халвата се прави от брашно, но истината е, че се прави от тахан (тахан), който всъщност е гъста паста или сос, получен от сусам. Ето какво ви трябва:
РЕЦЕПТА 1
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
280 гр. захар
10 мл вода
340 гр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете водата със захарта в тенджера, намалете температурата от момента на завиране и варете до пълното й разтваряне.
Когато сиропът започне да завира, отстранете го от котлона, след което добавете тахана при непрекъснато бъркане. Разбъркайте сместа, докато двете съставки се смесят напълно и се хомогенизират (трябва да стане кремообразна).
Застелете правоъгълна форма с хартия за печене, изсипете в нея получената халва, разклатете, изравнете и оставете да изстине. Когато стегне достатъчно, се увива в хартия за печене и след това в стреч-фолио и се оставя в хладилника да престои една нощ.
След това отвийте фолиото, нарежете парчета с желания размер и сервирайте. За втората рецепта също се нуждаете от три съставки:
РЕЦЕПТА 2
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
1/3 студено пресовано сусамово масло
1/3 мед
1/3 смлени орехи
Или просто използвайте равни количества от трите съставки
ПРОЦЕДУРА:
В дървена купа леко разбъркайте сусамовото масло и меда с дървена лъжица.
Бъркайте, докато двете съставки се смесят в компактна смес. Когато се получи хубава каша, добавете предварително смлените орехи и отново разбъркайте внимателно. Най-добре е ядките да се добавят на няколко пъти, за да се смесват по-лесно. След това процедурата е същата като при първата рецепта.