Много са легендите за този неповторим и уникален десерт. Официалната версия е, че тирамису се ражда през седемнадесети век в Сиена, когато някои сладкари, в очакване на пристигането на Великия херцог на Тоскана, Козимо де Медичи, решили да направят торта по случай неговото гостуване
Според тях, тортата трябвало да отразява личността на Великия херцог, да е толкова сладка и вкусна, но в същото време да се получи с прости съставки Най-важното било тортата да е предимно сладка Козимо бил пристрастен към сладкото и бонбоните
Така станало ясно, тортата Тирамису която беше наречена "деликатесът на херцога" в чест на Козимо де Медичи е наречена само за царски особи.
Легендата разказва че, деликатесът на херцога станал любим десерт от благородници, които започнали да и приписват свойствата на афродизиак и нещо засилващо емоциите, откъдето идва и името тирамису.
Друга версия разказва, че авторът на Тирамису бил сладкар в Торино, направил тортата в чест на Камило Benso, граф на Кавурт. В сладкарница "El Тула", която се намирала в близост до публичен дом била сервирана на мъжете преди посещението им при жриците на любовта именно с цел да повиши мъжествеността им.
Вижте и оригиналът на РЕЦЕПТATA ЗА ТИРАМИСУ
Яйца: 6 средни
Захар: Сто и двадесет грама 2 супени лъжици кафе
Маскарпоне: 500 грама
Сварено кафе, достатъчно, че да се намокрят бишкотите, какао на прах, шоколад и
Бишкоти - 400 грама
Приготвяне:
За приготвяне на тирамису, разделете белтъците от жълтъците, прибавете половината от захарта към жълтъците (1) и с електрически миксер, разбийте (2), за да получите получите хубава смес лека, пухкава и кремообразна (3).
Добавете в маскарпонето смес от жълтъците 4 и разбийте добре, с другата половина от захарта смесете белтъците и бийте докато станат на сняг докато схванат за дъното. Смесете жълтъците с маскарпонето и белтъците на сняг,правете го нежно и много внимателно. (6). Правете това нежно, като се разбърква от дъното нагоре, с лъжица, за да не се премахне белтъка.
Кремът маскарпоне е готов.
Сложете на дъното на тортена форма крем и започнете да редите бишкотите. Един хоризонтален ред -крем, вертикален ред -крем и така докато изхабите продуктите. Отгоре поръсете с какао и после с шоколад на люспи. Тортата е готова. Оставете за няколко часа да стегне в хладилник.