600 гр. брашно
1 кубче прясна мая или 1 пакетче суха
200 мл кисело мляко
200 мл хладко прясно мляко
малко сол
1 чаена лъжичка захар
100 гр. разтопено масло
по желание бял или черен сусам
В един съд смесете брашното и сухата мая, 1 чаена лъжичка захар и хладкото прясно мляко (ако използвате прясна мая, първо разтворете маята в малко хладко мляко, добавете 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка брашно и оставете на топло да втаса).
В горната смес добавете киселото мляко и останалото прясно мляко и омесете меко тесто. Ако тестото е много лепкаво, добавите още малко брашно.
Тестото разделете на 8 топки и ги оставете да си починат 5-10 минути.
След това разточете първата топка на работния плот с размер колкото чиния и намажете с разтопено масло. Същото направете с другите топки тесто. Така получените кори подредете една върху друга, като последната кора не намазвайте с масло. Оставете да престои 15-ина минути.
Поставете така оформените кори върху набрашнен работен плот и разточете на голям кръг.
Нарежете кръга на 8 триъгълника. Всеки триъгълник навийте на кифличка. Кифличките поставете в тавичка, покрита с хартия за печене. Оставете ги в тавата да втасват 1,5 до 2 часа.
След това намажете с разбито яйце и поръсете с бял или черен сусам. Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачервят.
Оставете ги да изстинат и ги поднесете.