Маята се натрошава и размива 100 мл топла вода, като се добавят щипка сол и 1 с.л. брашно. Обърква се на кашица и сместа се оставя да се надигне добре. Щом шупне, се добавя още 1 ч.ч. топла (но не гореща) вода и 1 с.л олио.
Сместа се прехвърля в дълбока купа, отгоре се пресяват 500 гр брашно и се замесва меко тесто (първоначално с лъжица, а след това - с ръце). Тестото трябва да е гладко и еластично. Оформя се на топка и се покрива с чиста кърпа, след което се оставя да втасва на топло място, докато удвои обема си.
1 с.л. от маста се разтопява и се смесва с 1 с.л. от олиото. В приготвената смес се топят ръцете и с намаслени пръсти от втасалото тесто се късат топчета с големина малко по-голяма от тази на орех. Подреждат се плътно в намаслена предварително тава. Отгоре се притискат леко и се оставят да втасат отново - около половин час.
През това време фурната се загрява на 180-200 градуса. Останалата разтопена мас се смесва с олиото, разтопеното масло и разбитото яйце, добавят се 1 с.л. вода и щипка сол. С получената смес се заливат милинките в тавата и се оставят да постоят така 15-тина минути. Пекат се на силна фурна до зачервяване, като по желание могат да се наръсят преди това с малко галета, чубрица или настърган кашкавал/сирене.
Оригинални сливенски милинки
5 Февруари 2014
219748
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари