За сиропа:
350 г пудра захар
1 с. л. портокалов сок
350 мл вода
2 с. л. вода от портокалов цвят
За баклавата:
2 големи портокала
семената на една шушулка ванилия
1 с. л. конфитюр от портокали
400 г пакет точени кори
150 г масло, разтопено
100 г шамфъстък, едро нарязан
50 гр. маскарпоне
За сиропа:
В тенджерка се смесват захарта, портокаловият сок и водата и се загряват на умерен огън до завиране. Котлонът се намаля и сиропът се оставя да поври на бавен огън 10–12 минути до сгъстяване. Ароматизира се с портокаловата вода и се оставя да изстине.
За баклавата:
Портокалите се пускат в тенджера с вряща вода за 45–50 минути на слаб огън, докато омекнат. Ако водата изври, добавете още, така че плодовете да са покрити напълно. Готовите портокали извадете и отцедете до изстиване. След това ги разрежете и почистете семките, прехвърлете ги в купата на кухненския робот (заедно с кората) и ги пюрирайте. Получената маса изстискайте добре от течността и смесете с конфитюра и ванилията. Смесете добре продуктите.
През това време включете фурната да загрява на 180°C (с вентилатор).
Пригответе подходяща правоъгълна тавичка (най-добре с размер като точените кори). Започнете да редите корите в тавата, като мажете с масло между тях. Не ги притискайте плътно, трябва да са свободни. Щом използвате половината кори, нанесете върху тях портокаловата плънка и продължете да редите отгоре останалите кори, като отново ги мажете с масло. Наредената баклава нарежете на квадрати (или ромбове - по диагонал), след което пъхнете в загрятата фурна за 30-тина минути. След като изтече това време, намалете температурата на 150°C и печете още 15–20 минути. Корите трябва да добият приятен златисто-кафяв цвят. Още гореща, извадете баклавата от фурната и я залейте с изстудения сироп, като внимавате да сиропирате равномерно (включително между разрезите и по краищата. Отгоре наръсете с натрошения едро шам-фъстък. Щом баклавата изстине напълно и сиропът попие, поднесете с топка маскарпоне (или сладолед).