Ориенталска баклава с портокали

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Ориенталска баклава с портокали
Ориенталска баклава с портокали
admin
Добавена от: admin
15854
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За сиропа: 
350 г пудра захар 
1 с. л. портокалов сок 
350 мл вода 
2 с. л. вода от портокалов цвят 
За баклавата: 
2 големи портокала 
семената на една шушулка ванилия 
1 с. л. конфитюр от портокали
400 г пакет точени кори 
150 г масло, разтопено 
100 г шамфъстък, едро нарязан 
50 гр. маскарпоне
 

За сиропа:

В тенджерка се смесват захарта, портокаловият сок и водата и се загряват на умерен огън до завиране. Котлонът се намаля и сиропът се оставя да поври на бавен огън 10–12 минути до сгъстяване. Ароматизира се с портокаловата вода и се оставя да изстине. 

За баклавата:

Портокалите се пускат в тенджера с вряща вода за 45–50 минути на слаб огън, докато омекнат. Ако водата изври, добавете още, така че плодовете да са покрити напълно. Готовите портокали извадете и отцедете до изстиване. След това ги разрежете и почистете семките, прехвърлете ги в купата на кухненския робот (заедно с кората) и ги пюрирайте. Получената маса изстискайте добре от течността и смесете с конфитюра и ванилията. Смесете добре продуктите. 

През това време включете фурната да загрява на 180°C (с вентилатор).

Пригответе подходяща правоъгълна тавичка (най-добре с размер като точените кори). Започнете да редите корите в тавата, като мажете с масло между тях. Не ги притискайте плътно, трябва да са свободни. Щом използвате половината кори, нанесете върху тях портокаловата плънка и продължете да редите отгоре останалите кори, като отново ги мажете с масло. Наредената баклава нарежете на квадрати (или ромбове - по диагонал), след което пъхнете в загрятата фурна за 30-тина минути. След като изтече това време, намалете температурата на 150°C и печете още 15–20 минути. Корите трябва да добият приятен златисто-кафяв цвят. Още гореща, извадете баклавата от фурната и я залейте с изстудения сироп, като внимавате да сиропирате равномерно (включително между разрезите и по краищата. Отгоре наръсете с натрошения едро шам-фъстък. Щом баклавата изстине напълно и сиропът попие, поднесете с топка маскарпоне (или сладолед). 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft