250 гр. смляно агнешко месо
1 1/2 чаши дългозърнест ориз (басмати)
2 чаши кипяща вода, смесена с кубче телешки бульон (или пресен телешки/говежди бульон)
2 с.л. масло
подправки: 1/2 ч.л. микс от арабски подправки, канела, кардамон, черен пипер, сол на вкус, 1/4 ч.л. смляно индийско орехче, смлян карамфил, смлян кимион.
Смесени ядки – бадеми, шам-фъстък и кедрови ядки
Сварете малко вода и я излейте върху бадемите и шам-фъстъка (ако са необелени). Когато водата изстине, започнете да търкате ядките с върха на пръстите си, за да обелите люспата им. Оставете ги върху хартиена салфетка да изсъхнат. Накиснете кедровите ядки във вода за поне 30 минути.
Отмерете ориза и го накиснете в топла вода, в която сте добавили чаена лъжичка сол. Може да смените водата няколко пъти, докато стане бистра.
Прехвърлете всички подправки в малък съд. Загрейте тиган на котлона и сложете вътре агнешкото, като започнете да го раздробявате с дървена лъжица, докато се готви на умерен огън. Когато месото покафенее, изключете котлона и с решетъчна лъжица прехвърлете месото в кухненски робот или блендер. Смелете го, докато стане на много фини късчета. Нагрейте голям тиган и сложете вътре около 1 ч.л. масло. Когато започне да бълбука, добавете вътре отцеденото и накълцано месо. Прибавете подправките и смесете добре. Сложете и отцедения в гевгир ориз. Разбъркайте сместа с дървена лъжица, докато оризът се покрие с масло, а месото се смеси добре с ориза – отнема около 3-4 минути.
Възварете бульона. Излейте го върху оризовата смес. Оставете да ври няколко секунди, след което намалете котлона на най-ниската степен. Покрийте съда и оставете сместа да се готви на бавен огън около 15 минути или повече – до готовност на ориза.
През това време загрейте малък съд и добавете вътре 1 ч.л. масло. Когато се разтопи, пибавете вътре бадемите, шам-фъстъците и кедровите ядки. От време на време разклащайте съда, като внимавате да не загорят ядките. Изключете огъня, когато ядките станат златисто-кафяви и ги извадете върху хартиена салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.
Когато оризът е готов, прехвърлете го в съда за сервиране, отгоре аранжирайте с ядките и поднесете с кисело мляко!