За пудинга:
1/2 чаша стафиди
бърбън
екстракт ванилия
2 чаши вода
1 ч.л. настъргана портокалова кора
1/4 ч.л. сол
1 чаша дългозърнест бял ориз
3 чаши пълномаслено прясно мляко
1/2 чаша захар
1 ч.л. канела
2 с.л. масло
За топинга:
1 ч.л. канела
3 с.л. захар
още настъргана портокалова кора (по желание)
В деня преди приготвянето на пудинга сложете стафидите в малка купа. Излейте отгоре бърбъна, докато покрие стафидите, и добавете малко ванилия. Разбъркайте сместа, покрийте с прозрачно фолио и оставете сместа настрана да кисне.
Отцедете накиснатите стафиди. Измийте добре ориза. В голям дълбок тиган сложете 2 чаши вода да заврат. Прибавете портокаловата кора, солта и ориза и разбъркайте. Оставете сместа отново да заври, след това покрийте с капак. Намалете котлона, докато водата закъкри на тих огън и оставете ориза да се вари така 15 минути (докато поеме водата), без да отхлупвате капака и без да бъркате!
Извадете сварения ориз от тигана. В друг дълбок тиган за сос смесете прясното мляко, захарта и канелата. Загрейте на бавен огън, докато млякото се загрее, а захарта се разтвори, като бъркате периодично.
Прибавете сварения ориз и бъркайте често, докато млякото се поеме от ориза, а текстурата на пудинга стане кремообразна (20-25 минути). Ако сместа започне да ври бурно, намалете котлона до минимум.
Преди да дръпнете пудинга от огъня, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи, след което прибавете и отцедените стафиди.
Оставете пудингът да се охлади и да се посгъсти още за 10-15 минути, след което насепете в десертни купички и поднесете.
За топинга смесете канелата със захарта и настърганата портокалова кора, и с получената смес поръсете готовите пудинги.