1 ч. ч. ориз Арборио
100 г сирене Пекорино (пармезан)
60 г сирене Моцарела
30 г грах
2 малки глави лук
2 скилидки чесън
500 мл пилешки бульон
4 яйца
20 г краве масло
2 с. л. зехтин
куркума на вкус
700 мл олио за пържене
брашно и галета за овалване
за соса:
400 г домати от консерва
2 малки глави лук
3 скилидки чесън
2 стръка пресен босилек
зехтин за пържене
сол и черен пипер на вкус
Лукът и чесънът се почистват, нарязват се наситно и се запържват в зехтина. Слага се оризът и се бърка докато стане стъклен.
Налива се малко бульон и се разбърква. Когато оризът поеме течността отново се налива бульон. Това се повтаря до готовност на ориза.
Овкусява се с куркума, разбърва се и се добавя маслото. Когато се разтопи се прибавя настърганото сирене “Пекорино”. Отново се разбърква и съдът се дърпа от огъня. Оризът се оставя да изстине.
Моцарелата се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват в купа.
Взима се малко от ориза, разстила се в дланта, вътре се слагат по малко моцарела и грах и се оформят топки.
Овалват се последователно в брашно, яйца и галета. Пържат се до златисто в сгорещеното олио.
Лукът и чесънът за соса се почистват, наситняват се и се запържват в зехтин. Доматите се пасират и се добавят в съда. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя сосът да се сгъсти. Накрая се подправя с наситнения босилек.
Сосът се слага в чинии и отгоре се поставят по две аранчини. Украсява се с листа пресен босилек.