От юни до септември е сезонът на дините и тогава този плод е най-вкусен.
Можете да ядете динята самостоятелно или да я добавите към плодова салата, а от кората й става най-вкусното сладко, което ухае неустоимо и е много красиво на външен вид. Ако все още не сте си приготвяли сладко от динени корички , ето как се прави:
Сладко от диня
Необходими съставки:
350 гр. кора от диня
300 гр. захар
200 мл. вода
половин лимон
пръчици ванилия на вкус
половин лъжица сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Нарежете динената кора на малки кубчета (само бялата част, без грубата зелена кора). Разтворете половин супена лъжица сода за хляб във вода, след което добавете кубчетата динена кора. Ако е необходимо, добавете още малко вода, за да ги покриете напълно. След половин час излейте водата и измийте кората.
Поставете захарта и водата в голяма купа. Сложете тенджерата на огъня и оставете да заври, след това добавете кората и варете около половин час на ниска температура.
Няколко минути преди края на варенето добавете сока от половин лимон или лимон, нарязан на резенчета, а по желание и няколко шушулки ванилия. Покрийте десерта с кърпа и оставете да изстине.
Напълно охладеното сладко се слага в чист буркан, покрива се с прозрачно фолио, а след това и с капак.