Осветихте ли в църквата петровденските хляб и ябълки днес? Вижте защо се прави

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Осветихте ли в църквата петровденските хляб и ябълки днес? Вижте защо се прави
3805
Снимков материал: pixabay.com
Осветихте ли в църквата петровденските хляб и ябълки днес? Вижте защо се прави

На 29 юни православните християни празнуват Петровден . Днес официално приключват Петровите пости и за празника се приготвят специални ястиякато петровското пиле.

Петровското пиле е едно от задължителните блюда, които традиционно трябва да присъстват на всяка християнска трапеза.

За ястието са ви необходими 1 пиле, 125 грамамасло, 1 чаена лъжица червен пипер, чубрица, соли черен пипер на вкус.

Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре.

Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира.

За празника се приготвя и нарочен обреден хляб, назван колак. В различните региони в България рецептите за хляба са разни. Задължителните продукти обаче са брашно, яйце,мая, сол, захар и олио.

От този хляб се занася в църквата, за да бъде осветен. На Петровден в храма се носят и ранните ябълки, наречени петровки. Тъй като ябълката символизира райската градина, се вярва, че осветеният плод ще помогне на мъртвите близки да влязат в Рая.

Овчарската торта или наричана още Бял мъж е сред традиционните десерти, които нашите баби са приготвяли в миналото специално за Петровден.

Тортата се приготвя от мляко, захар, сирене и брашно. Сиренето трябва да бъде прясно, меко и безсолно. Задължително е и сиренето, и млякото да са овчи.

Десертът е бял на цвят и в някои краища се нарича сиромашка торта. Освен че е много вкусна, тортата е и много полезна.

Тъй като от Петровден започва работата по полето, белият десерт се приготвя, за да има бяло брашно след жътвата.

На 29 юни приключват Петровите пости, които са започнали в неделята на Петдесетница. Обикновено Петровият пост е около 2 седмици и се изпълнява, за да бъдат почетени всички християни, които са били подложени на гонения.

Петровият пост не е толкова строг като Великденския и Коледния и на него се разрешава консумацията на риба и морска храна, както и на храни с животински произход като мляко и яйца.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft