На 29 юни православните християни празнуват Петровден . Днес официално приключват Петровите пости и за празника се приготвят специални ястиякато петровското пиле.
Петровското пиле е едно от задължителните блюда, които традиционно трябва да присъстват на всяка християнска трапеза.
За ястието са ви необходими 1 пиле, 125 грамамасло, 1 чаена лъжица червен пипер, чубрица, соли черен пипер на вкус.
Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре.
За празника се приготвя и нарочен обреден хляб, назван колак. В различните региони в България рецептите за хляба са разни. Задължителните продукти обаче са брашно, яйце,мая, сол, захар и олио.
От този хляб се занася в църквата, за да бъде осветен. На Петровден в храма се носят и ранните ябълки, наречени петровки. Тъй като ябълката символизира райската градина, се вярва, че осветеният плод ще помогне на мъртвите близки да влязат в Рая.
Овчарската торта или наричана още Бял мъж е сред традиционните десерти, които нашите баби са приготвяли в миналото специално за Петровден.
Тортата се приготвя от мляко, захар, сирене и брашно. Сиренето трябва да бъде прясно, меко и безсолно. Задължително е и сиренето, и млякото да са овчи.
Десертът е бял на цвят и в някои краища се нарича сиромашка торта. Освен че е много вкусна, тортата е и много полезна.
Тъй като от Петровден започва работата по полето, белият десерт се приготвя, за да има бяло брашно след жътвата.
На 29 юни приключват Петровите пости, които са започнали в неделята на Петдесетница. Обикновено Петровият пост е около 2 седмици и се изпълнява, за да бъдат почетени всички християни, които са били подложени на гонения.
Петровият пост не е толкова строг като Великденския и Коледния и на него се разрешава консумацията на риба и морска храна, както и на храни с животински произход като мляко и яйца.