Ето кои са опасните храни, които могат да ви убият без дори да подозирате:
Гъби
Всички знаят, че не можете да ядете всички видове гъби, защото някои от тях са опасно отровни. Но се оказва, че дори обикновените гъби могат да бъдат опасни, ако се използват неправилно.
Факт е, че гъбите са склонни да натрупват токсични вещества.
Ето защо силно не се препоръчва да готвите презрели гъби, които вече са започнали да се разпадат. Продуктите за разграждане на протеина са много опасни за здравето и могат да причинят отравяне.
Разбира се от една такава гъба няма да има нищо, но ако ги ядете в достатъчни количества и постоянно рискът е много голям.
Освен това опитни гъбари знаят, че има условно годни за консумация гъби, които изискват специално приготвяне.
Червен боб
Не е чудно, че привидно безобидният боб се вари толкова дълго. Факт е, че съдържа голямо количество фитохемоглутинин. Това опасно вещество прави клетъчните мембрани уязвими към други токсини.
Можете да се отървете от фитохемоглутинина чрез предварително накисване (около 7-9 часа) и продължително готвене на боб. Между другото водата, в която сте накиснали боба, трябва да се изсипе и да се вари в прясна чиста вода.
Домати
Доматите съдържат естествения пестицид соланин, който е необходим за борба с растенията с гъбички или плесен. Но за хората това вещество е опасно, тъй като може да причини гадене, повръщане и дори халюцинации.
За щастие трябва само да се страхувате от зелените домати! Когато плодът узрее, количеството на соланин в него намалява до приемливо ниво.
Но тези, които обичат да пържат зелени домати, трябва да помислите: струва ли си заради интересния вкус да поеме такъв риск? По-добре е да изчакате, докато плодът започне да придобива млечен оттенък - на този етап ще бъде по-безопасно.
Картофи
Същото опасно вещество присъства в картофите, както и в доматите, но в много по-големи количества. И можете да се натъкнете на него дори в привидно узрял картоф с леко зеленикави ръбове ...
Не забравяйте, че ако видите картоф от този цвят, то трябва веднага го изхвърлите. Готвенето на нещо от него е строго забранено!
Но картофите не са само опасни. Оказва се, че човек лесно може да бъде отровен от изпарения на въглероден диоксид, отделяни от развалени грудки. Това обикновено се случва, когато картофите се съхраняват в големи количества на закрито.
Домашна консервирана храна
Ако обичате да приготвяте домашна зимнина, то знайте, че това е изпълнено със сериозни последици. Заедно с гъбите (и не само те) спори на бактерии, които произвеждат ботулинов токсин, влизат и в буркана. Това вещество може да причини опасно заболяване, което засяга нервната система - ботулизъм.
Този токсин се произвежда в топлина и при липса на кислород, което означава, че леко затоплен буркан с туршии ще се превърне в отличен „дом” за него. Киселата среда може да предпази от растежа на бактериите, така че оцетът се използва най-добре за консервиране.
Кашу
Кашуто е любимият орех сред повечето фито-ядки. И това е напълно обяснимо, тъй като е много полезно.
Но само ако не става въпрос за сурови ядки ... Те съдържат органичния токсин урушиол, който може да предизвика алергична реакция на кожата.
Бързаме да ви успокоим! Уж суровите кашу, които могат да се видят в супермаркетите, всъщност се обработват по специален начин, така че не трябва да се страхувате от токсини. Но сега, ако един ден изведнъж искате да се насладите на наистина сурови кашу, помислете дали си струва риска за нов вкус?
Миди
Друга опасност, която очаква любителите на морските дарове, се крие в мидите. Всички знаят, че тези мекотели филтрират водата и натрупват вредни вещества от нея, така че ако сами хванете миди или се съмнявате в качеството на обработката им, не бива да ги ядете.
Съществува риск опасни токсини да навлязат в тялото ви заедно с мекотели.
В допълнение, фрагменти от черупки често се срещат в морските дарове, особено мидите. Дори малка цепнатина може да нарани устата, хранопровода и дори стомаха. Следователно, трябва да дъвчете мекотели много внимателно.
Женско биле
Женското биле не е много популярно сред повечето хора, но има доста бабини рецепти, в които то присъства. Консумирайки само 57 грама женско биле в продължение на две седмици, можете да си навлечете сериозни сърдечни проблеми, тъй като това растение съдържа глициризин, вещество, което понижава нивото на калий в организма.
И както знаете, недостигът на калий може да доведе до повишено кръвно налягане и дори сърдечна недостатъчност. Затова определено не бива да се забърквате в този деликатес.