Мойте Рецепти
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
50 мл минерална вода
1 яйце
40 гр. прясна мая
500-520 гр. брашно
50 мл олио
1 пълно чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
100 гр. масло
1 яйце и сусам
В купа се поставят олиото, прясното мляко, киселото мляко, яйцето и се разбъркват с вилица. След това се добавят солта, захарта и брашното. От всички продукти се замесва нелепнещо тесто, а при необходимост се добавят още 20-30 грама брашно.
Тестото се разделя на 12 топки .
Всяка се разточва на малка кора.
Десет от корите се намазват с разтопено масло.
Подреждат се на 2 места по 6 кори една върху друга, като при това не се маже горната корка.
След това от първата купчина се разточва правоъгълна кора, разделя се наполовина по дължина, а след това се нарязва на триъгълничета.
От всяко триъгълниче се навива малка кифличка.
Подреждат се в тава, покриват се с чиста кърпа и се поставят в студена стая да престоят 8 часа (1 нощ).
След това се намазват с разбито яйце, поръсват се със сусам и се пекат на 200 градуса около 20 мин.
Меки са като душица. Най-хубавото е, че не чакаме маята да се активира, а замесваме веднага.