Оссо буко с ризото Миланезе

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Ястия с месо
Оссо буко с ризото Миланезе
Оссо буко с ризото Миланезе
admin
Добавена от: admin
17409
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За Оссо буко:
6 бр. телешки крака с дебелина около 3 см.
3 ч.л. сол
2 ч.л. черен пипер
1/2 чаша брашно
1/2 чаша олио
1 голяма глава лук
2 моркова, обелени
2 стръка целина
1/2 чаша гъби
3 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 консерва от 780 гр. нарязани домати
2 чаши (500 мл) пилешки бульон или вода
1 връзка пресен розмарин, почистен от листата и смлян
1 връзка прясна мащерка, почистена от листата и смляна
1 ч.л. сушен риган
1 малък дафинов лист
1/4 ч.л. чили на люспи (по желание)
8-10 листенца босилек
За Гремолата:
1/4 чаша пресен магданоз
1 голяма скилидка чесън
1 лимон
щипка сол
За ризото Миланезе:
1 малка глава лук, нарязана ситно
1 с.л. олио
1 чаша дългозърнест ориз
4 1/2 чаши пилешки бульон или вода с 2 кубчета бульон
1/2 ч.л. шафран
4 с.л. масло
1/2 чаша прясно настъргано сирене Пармезан
сол и черен пипер на вкус
 

За Оссо: Измийте телешкото и подсушете с хартия. С връв овържете телешките крата през средата, така че да запазят формата си, докато се готвят. Оставете настрана. В голяма тенжера сложете олиото и оставете да се загрее на умерен огън. Поръсете телешкото от двете страни с 2 ч.л. сол и 1 ч.л. черен пипер. Натъркайте добре месото с подправките. Сложете брашното в плитък съд и оваляйте телешкото в него, като изтупате излишното брашно. Сложете месото в сгорещеното олио и оставете да се запържи по 3-4 минути на страна или докато добие тъмнокафяв цвят. Извадете в чиния.
Счукайте чесъна, нарежете лука на кубчета, а също и морковите, целината и гъбите. В същата тенджера сложете чесъна с нарязаните зеленчуци и подправете с останалата 1 ч.л. сол и черен пипер. Оставете зеленчуците и чесъна да се задушат 5-6 минути, докато ви се сторят готови. Прибавете доматеното пюре и гответе още минути-две. Сипете пилешкия бульон и разбъркайте, така че да се отделят полепналите по дъното на съда частици. Добавете консервата домати, розмарина, мащерката, дафиновия лист, ригана и чилито. Объркайте ги добре, след това подредете парчетата месо сред зеленчуците и оставете сместа да заври. Намалете котлона и покрийте с капак. Гответе около 2 часа, докато месото се разпада ли от кокъла. Проверявайте всеки 20-30 минути, но без да бъркате много.
Щом месото се свари, махнете съда от огъня. Нарежете босилека и го сложете в съда, бъркайки леко, докато се смесят. Извадете месото върху плато, махнете конеца и покрийте с алуминиево фолио, за да го пазите топло. Махнете дафиновия лист. Ако сосът е течен, увеличете огъня и оставете отново да заври, оставете го да ври 5 минути, докато сосът поизври.
Приготвяне на Гремолата: Измийте магданоза и го сложете върху дъска за рязане. Настържете кората от лимона и чесъна върху дъската, прибавете и щипка сол. С остър нож нарежете всички продукти заедно, така че да се получи ситна смес.
За ризотото: В голяма тенджера сложете бульона и оставете да заври, къкрейки. Поръсете с шафрана, намалете огъня и оставете водата топла, докато приготвяте ризотото. Сложете плитък тиган за сос с голяма повърхност на умерен огън и сипете вътре олиото и лука. Гответе ги 4-5 минути, докато лукът започне да омеква, без да покафенява. Трябва да стане прозрачен. Прибавете ориза (не го мийте!). Добавете черпак от бульона и объркайте. Уверете се, че повечето от тази течност е извряла, преди да добавите още един черпак от бульона. Добавяйте така постепенно бульон, докато оризът е почти сварен. Бъркайте непрекъснато и внимавайте да не загори. Отнема около 15-18 минути. Щом оризът е почти сварен, добавете още един черпак течност, овкусете със сол и черен пипер и объркайте сиренето, докато се разтопи.
Сложете горещото ризото върху плато, като оставите кладенче в средата му. Сложете соса в средата и отгоре – парче от месото. Поръсете с щедро количество Гремолата.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft