Шекерпаре - това е оригиналното име на тези сочни сиропирани сладки, които са чудесни и за почерпка, и за похапване у дома след хубав обяд или вечеря. Лесни са, а и излизат много - от 1 доза получавам 70 броя! Толкова са сочни, че се топят в устата, а освен това са и много вкусни.
Шербет сладки с грис (Шекерпаре)
Продукти (измерени с чаша от 200 ml и малка чаена чаша от 125 ml):
За тестото:
- 200 г масло
- 1/2 малка чаена чаша олио
- 2 яйца
- 1 малка чаена чаша пудра захар
- 1/4 малка чаена чаша грис
- 4 чаши брашно / добавете постепенно
- 1 пакетче бакпулвер
За сиропа:
- 3 чаши вода
- 3,5 чаши захар
- 1 тънък резен лимон
- По желание: 70 лешника или ореха или бадема
Приготвяне:
1. Първо пригответе сиропа. Изсипете водата и захарта в тенджера, след което, когато заври, добавете лимона и варете на слаб огън 10 минути. Оставете настрана да изстине.
Снимка: YouTube
2. В дълбока купа се изсипват омекналото масло, олиото, яйцата, гриса, пудрата захар и се разбъркват на ръка.
3. Добавете малко по малко брашното и бакпулвера, като количеството брашно може да варира. Трябва да се получи меко тесто, което лесно се оформя с ръце.
4. Оформете топчета и ги наредете в тава, която няма нужда от намазняване. Върху всяка топка в средата забодете по един лешник.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
5. Печете ги в загрята фурна на 185° за около 25-30 минути. Изпечените сладки се оставят да изстинат малко, след което се заливат със студения сироп.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оставете да попият сиропа за 10-15 минути.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!