Няма човек, който да не обича картофен чипс , въпреки че е пълен със сол и трансмазнини. Това е любимото похапване пред телевизора или просто за моментите, когато ви се прияде нещо соленичко.
За моите деца преди правех картофен чипс във фурната от тънко нарязани картофи с помощта на белачката, но все пак трябваше да ги намажа с олио, за да станат хрупкави. И трябва да призная, че не се получаваха много хрупкави поради неравномерно нарязаните парчета, но почти задоволяваха стандартите ми за здравословен снак.
Рецептата за здравословен чипс , която искам да ви представя, открих преди няколко месеца и оттогава я правя много често. От много малко съставки се получава огромно количество чипс, по-тънък от лист хартия, хрупкав и вкусен, и най-важното, здравословен и без капка мазнина.
Ще ви представя рецептата, в която използвам картофи и лук, но по този начин можете да приготвите чипс от всякакви зеленчуци, с добавки и вкусове, които ви харесват. Който иска може да сложи чесън или люта чушка, моркови, чушки, карфиол... вариациите са безкрайни. Ето какво ви трябва:
Здравословен чипс без мазнина
Продукти:
1 голям картоф от 200 гр.
1 глава лук от 100 гр.
50 мл вода
50 гр.
2 гр. бакпулвер (1/2 малка чаена лъжичка)
щипка сол
Приготвяне:
Картофите се обелват и след като се измият добре, се нарязват на приблизително еднакви кубчета и се слагат в съд с вода да се варят. Когато омекнат достатъчно (вилицата трябва лесно да минава през картофа), отцедете картофите от водата и ги сложете в блендер.
Междувременно обелете 100 г лук, нарежете го на кубчета и го добавете в блендера. След това добавете 50 ml вода и разбийте съдържанието, докато получите гладка, равномерна смес.
Изсипете съдържанието в по-дълбока купа, добавете 50 г нишесте, половин малка чаена лъжичка бакпулвер и същото количество сол, след което разбъркайте с лъжица, докато съставките се изравнят, да няма бучки. Ако е необходимо, добавете още 10 г нишесте, ако сместа е по-рядка.
Изсипете получената смес в готварски шприц/пош, и започнете да правите чипса. Може би си мислите, че това количество е малко, но повярвайте ми, става цяла планина от чипс, така че обикновено приготвям само половината от него този ден, а останалото оставям в хладилника за следващия ден.
Върху застлана с хартия за печене тава се правят много малки топчета с големина на лешник на по-голямо разстояние, след което внимателно се покрива с още един лист отгоре (предварително хартията се изрязва според размерите на тавата). Натиснете всяко парче с дъното на чаша, за да получите сплескан кръг.
Сложете чипса да се пече в предварително загрята фурна на 140 градуса за 12 минути (може да печете две тави наведнъж). Когато се изпекат, просто махнете горния лист хартия и извадете чипса. Можете да използвате същата хартия поне още веднъж. На един лист правя по 16-20 броя, но ако сте по-сръчни може и повече.