По традиция за Великден се приготвя сладък хляб или по нашему - козунак . От години в нашия дом приготвяме козунака само по рецептата на баба Пена - от старите сладкарки, които не ровеха за рецептите из изпомачкани и пожълтели тефтери, а помнеха всичко до грам и можеха да цитират всяка рецепта от огромния си арсенал по памет.
А козунакът на баба Пена е класическа рецепта за козунак - с яйца, прясно мляко и достатъчно захар, че да се топи в устата от сладост! Запишете си продуктите и непременно го пригответе за празника:
Козунакът на баба Пена
Продукти:
1 кг брашно тип 400
1 кубче прясна мая
5 яйца
1 малка чашка олио
1 малка чашка разтопено масло (или мас)
200 г захар
щипка сол
300 мл топло прясно мляко
И още:
150 г стафиди
100 г захаросани кори от лимон или портокал, а ако нямате може и настъргана кора
1 яйце за мазане
Или:
гъсто сладко/мармалад на вкус
натрошени орехи
Или:
локум и орехи
Приготвяне:
Първо активирайте маята в малко количество от млякото, добавяйки лъжица захар и лъжица брашно.
Пресейте 3/4 от брашното (поне 2 пъти, за да влезе въздух) и оформете кладенче в средата. Поръсете брашното около кладенчето с щипка сол. Изсипете шупналата мая в кладенчето, добавете захарта, топлото мляко (разбито предварително с яйцата) и започнете да бъркате, постепенно загребвайки брашно от стените на "кладенчето". Докато месите, добавяйте от разтопеното масло, смесено с олиот (потапяйте ръцете си в мазнината). Когато продуктите се съберат на топка, започнете да добавяте и от другата 1/4 брашно, като внимавате тестото да не стане прекалено твърдо (трябва да е като меката част на ухото). Може да не използвате цялото количество брашно.
Тестото се омесва добре (да не лепне) и се оставя да удвои обема си. Обърнете внимание, че яйченото тесто втасва малко повече, така че го оставете да втаса хубаво.
След това премесете тестото на плота и ударете в работната повърхност 20-тина пъти, за да вкарате въздух в него.
Разделете тестото на 9 равни части, от които оформете топки.
От всяка топка разточете дълъг правоъгълник, поръсете го със стафиди и захаросани корички от лимон и портокал, а може да го залеете и със сладко по избор плюс орехи (или локум с орехи). Навийте като руло.
От три такива рула изплетете плитка. Ще получите три плитки, които подредете в подходящи тави или форми, застлани с хартия за печене.
Намажете ги с яйце отгоре, оставете ги да втасат още малко, след това ги поръсете с едра захар и изпечете на 200 градуса, около 50-60 минути и когато хванат цвят отгоре, ги покрийте с хартия и намалете на 150 градуса и печете до готовност.
Можете да изпечете плитките поотделно или да ги съедините в кръгла форма с дупка в средата, която се пълни с великденски яйца за Великден.