Правенето на семейни рецепти винаги е вкусно и приятно занимание. И не защото с течение на времето рецептите и пропорциите са изпипани до прецизност, а защото те са жива памет за хубавите ни детски спомени. В края на краищата всички ще имаме спомени, свързани с неуморните ни баба, които винаги се грижеха за нас и затова да не сме гладни никога
Тази рецепта за пържени бухти се отнася по-специално за тези, които обичат домашно приготвените закуски ...
Тестото с киселото мляко е универсално и пасва с абсолютно всякакви пълнежи. В двора, лятото има всякакви плодове в насипно състояние, така че за пълнежа оставяме да изберете сами според вкуса ви
Съставките
кисело мялко 400 ml
захар 1,5-2 супени лъжици
сол 0,5 ч.л.
сода 1 ч.л.
слънчогледово масло 1 супена лъжица
пшенично брашно 350-400 g
плодове 400 гр
Подготовка
За тестото просто смесете всички съставки, с изключение на плодовете, в дълбока купа. Ще получите гъста маса (по-плътна от тази за палачинките), но не достатъчно дебела, за да я замесите с ръце.
В едната ръка вземете малко брашно, поставете на дланта си със супена лъжица от тестото. В центъра поставете малко плодове според вашия вкус. Пръстите на другата ръка се накисват с брашно и закрепвате ръбовете, за да затворите бухтичката с плодовете в нея. Незабавно сложете бухтичката върху тигана, нагрят добре предварително със слънчогледово олио.
Запържете на средна топлина под капака за около 3 минути от всяка страна. Сложете бухтичката на хартиена кърпа, за да поемете излишното масло, след което, без да чакате да изстине се насладете на вкуса като може да я гарнирате с пудра захар, мед или шоколад според вкуса ви
От горните съставки ще се получат около 12-14 бухтички . Те са най-вкусни, когато са горещи, с прясно мляко или айран.
Споделихме рецепта в социалните мрежи с приятелите си!