Сега им е сезонът и си ги хрупаме пресни. Но често пресни краставички ни се дояждат и през зимата, а, да си признаем, оранжерийните не са особено вкусни.
И така - има ли някакъв начин да запазим краставичките свежи и хрупкави за зимата? Този трик са използвали още нашите баби. Модата на киселите краставички в буркани е изместила старите рецепти на заден план. Е, крайно време е да се върнем към основите:
Как да запазим краставичките свежи за зимата:
Между другото, тази рецепта може да се използва още за домати, сливи, праскови, кайсии и ябълки. Решихме да ви покажем как се прави с краставички. Не забравяйте да изберете здрави зеленчуци , без повредени места.
- Измийте краставиците. За повечето рецепти те трябва да се мокри, но не и в този случай. Просто ги оставете да изсъхнат върху хавлиена кърпа. Може и да не ги миете, а просто да ги избършете със суха кърпа. Тогава няма да се образува конденз в буркана. А краставиците можете да измиете и след като отворите буркана през зимата. Така ще се запазят най-добре.
- Поставете краставиците в чисти стерилизирани буркани . Капацитет трябва да бъдат сухи. Не тъпчете бурканите догоре.
- Вземете една свещ (става с всяка, с изключение на ароматни).
Бурканите с краставици трябва да се съхраняват на хладно място. Вкусът им е като прясно набрани зеленчуци. Така приготвени могат да се съхранят и цяла зима. Но, повярвайте, ще ги изядете много по-бързо.