Този вкусен обяд със зеле го приготвяше моята баба, когато бях малка и все още ми е любим. Сега, след като получих рецептата, я приготвям по същия начин и децата искат допълнително два пъти! Предлагам и на вас рецептата за тази вкусна Мусака със зеле и домати :
Мусака със зеле и домати
Необходими продукти:
1 зелка
2 домата
400 г кайма по избор (телешка, телешка, свинска или смесена)
сок от 1/2 лимон
няколко зърна кимион
50 г настърган кашкавал или сирене (моцарела, гауда...)
1 дафинов лист
сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете външните листа на зелето и го измийте под студена вода. След това го разполовете или го сложете цяло в голяма тенджера, която сте напълнили с вода и сте посолили.
Сложете водата на котлона да заври, след което варете още 10 минути. Междувременно измийте и нарежете доматите и ги задушете с един дафинов лист, сока от половин лимон и семената от кимион, сол и черен пипер. Подправете по ваш вкус.
Оставете сока да се задуши на ниска температура за около 10 минути. След като се свари, зелето се отцежда и нарязва на ивици, след което се слага в доматения сос да се задушат доматите и се оставя да къкри още 15 минути.
След това сложете цялата смес със зеленчуците в тавичка и добавете каймата, отгоре поръсете настърган кашкавал, сложете в загрята фурна на 230 градуса, за 20-30 минути и сервирайте веднага докато е горещо.
Да ви е сладко!