Предварителната уговорка е, че това не е типичното саламурено сирене, но все пак е по-истинско от това, което се предлага по магазините от сухо мляко и бог знае какви добавки!
Правенето на сирене е почтено изкуство. Създаването на качествено сирене изисква задълбочени познания, богат опит и висококачествени съставки.
За приготвяне се използват само естествени съставки.
Първо млякото се изсипва в чист буркан.
След това в отделна купа разбийте 4 яйца със сол и заквасена сметана, след което тази смес се добавя към млякото, като се разбърква старателно.
След това поставете няколко слоя кърпи на дъното на подходящ съд, върху който поставете буркан с млечна смес и налейте вода в съда, така че нивото й да е над средата на буркана.
Оставете водата да заври и оставете на умерен огън 26-28 минути, след което съдържанието се прецежда през марля, поставена в гевгир.
Изцеденото сирене се завива и се поставя под преса. До сутринта ще имате парче истинско твърдо сирене.