От баба я знам тази гозбичка и до ден днешен си я правя- традиционна, вкусна и не е кой знае колко сложна

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От баба я знам тази гозбичка и до ден днешен си я правя- традиционна, вкусна и не е кой знае колко сложна
От баба я знам тази гозбичка и до ден днешен си я правя- традиционна, вкусна и не е кой знае...
24511
От баба я знам тази гозбичка и до ден днешен си я правя- традиционна, вкусна и не е кой знае колко сложна
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е оригиналната рецепта за гъби с ориз , която моята баба приготвяше често и ястието свършваше за отрицателно време

Гъбите, които ще използвате биха могли да бъдат всякакъв вид – от гората припанки, червенки, манатарки, пачи крак, булки.

Гъби от пазара – кладници и печурки основно, но бихте могли да си купите и шийтаке.

 

Когато баба беше жива береше сезонни горски гъби и с тях приготвяше вкусното ястие.

Вие също може да сте гъбари, но откакто се заговори, че в природата са се появили отровни мутанти, които приличат напълно на ядливите гъби, обаче са отровни, не ви препоръчвам да рискувате, поради това си купете култивирани гъби.

 

Необходими продукти:

поне 300 грама гъби

1 или 2 глави кромид лук

2-3 скилидки чесън – по желание

ориз – да покрие тавата

други зеленчуци по ваше предпочитание – червена чушка, морков, грах, царевица, домати, бамя и други

подправки

количеството зависи колко е голяма вашата тава

 

Приготвяне:

Можете да приготвите гъби с ориз по селски по два начина.

Когато баба не разполагаше с достатъчно време, тя слагаше всички продукти в тавата сурови, добавяше подправки и вода. Слагаше във фурната да се изпекат.

Когато, обаче, имаше доста време, баба задушаваше предварително част от продуктите и нейните гъби с ориз ставаха наистина фантастични.

Затова ви препоръчвам да приготвите гъби с ориз по селски , когато имате време, за да изпитате истинската наслада от една прекрасна домашна гозба.

 

Нарежете в тиган гъбите и кромид лук, и ги сложете на огъня с олио, за да се задушават.

Ако използвате чесън, сложете и него. В моето семейство не обичаме чесън и аз не го използвам.

Когато лукът и гъбите се затоплят добре, прибавете нарязани останалите зеленчуци и оставете заедно да се задушат. През това време отмерете ориз, измийте го и го сложете в тавата. Изсипете задушените зеленчуци и овкусете с подправките, които обичате да използвате, заедно с малко сол.

Налейте топла вода – по принцип мярката е на 1 чаша ориз – 3 чаши топла вода, но аз от години наливам вода на око. Сложете да се пече. Вашите гъби с ориз са готови, когато оризът набъбне достатъчно и се изпече.

Домашните гъби с ориз вървят много добре с бира и бяло вино, но през зимата ги консумираме и с червено.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft