От години боядисвам червените яйца само така: цветът е ярък и наситен, без грам химия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
От години боядисвам червените яйца само така: цветът е ярък и наситен, без грам химия
45965
Снимков материал: pixabay.com
От години боядисвам червените яйца само така: цветът е ярък и наситен, без грам химия

Наближава Великден - празникът, на който домакините се надпреварват да измислят нови техники за боядисване на яйца . Всъщност традицията повелява първото яйце да е червено.

Съгласете се, обаче, че невинаги купешките бои могат да ви дадат този наситен и красив червен цвят , който си представяте. За щастие, народът ни отдавна е измислил креативни методи за боядисване , които не само че пъстрят яйцата по-ярко от всяка боя, но и цветът е траен и наситен. Ето двата най-популярни народни метода за боядисване на червени яйца :

Боядисване с люспи на лук

боядисване на яйца с лук

Люспите от обикновения и червения лук са добре познато багрило от векове. Благодарение на тях се получават красиви нюанси от тъмножълто, през кафяво до наситено червено: 
1. В тенджера с вода добавете голямо количество люспи (изходният резултат зависи от избора на цвят на люспите и количеството им). 
2. Водата ври с люспите 40 минути и се оставя да се охлади. 
3. Отварата се прецежда и в нея се поставят суровите измити яйца. 
4. Времето за варене е 15 минути. 
5. След това яйцата трябва да се охладят.

Боядисване с червено цвекло

боядисване на яйца с цвекло

Също е много ефектно. Такива великденски яйца могат да се получат както тъмнокафяви, така и бледорозови, чрез правилно изчисляване на времето за варене и концентрацията на разтвора. 
Има няколко варианта за боядисване с цвекло: 
1. Цвеклото се настъргва на фина ренде и с него се обвива яйцето. Колкото по-дълго стои в тази каша, толкова по-интензивен ще бъде цветът. 
2. Можете също така да сварите яйцата с цвекло, от което после да приготвите салата.
3. Отвара от цвекло и 1 ч.л. оцет също е отличен вариант за оцветяване. За да я приготвите, обелете грудката, настържете на едро ренде, добавете оцет, залейте с вода и варете в продължение на 10-15 минути. Във водата с цвекло сложете сварените яйца и ги дръжте до постигане на желания нюанс.

За боядисването с цвекло е най-добре да използвате емайлирани съдове, тъй като пигментът от цвекло се абсорбира от стените на съда.

 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft