Днес искаме да споделим с вас рецептата за прекрасен маринован патладжан с чушки за зимата. Получава се уникална вкусотия, която можеш да похапваш и просто така, с комат пресен хляб. Това е може би най-вкусната зимнина с патладжани ! Ето и рецептата за невероятната лютивка с патладжани :
Лютивка с патладжани
Продукти:
1,5 кг патладжани
1,5 кг червени чушки
2 глави чесън
2-4 люти чушлета
1 чаша олио
300 мл оцет 6%
2 с.л.
300-400 гр. захар
Приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина около 1 сантиметър. Прехвърлете в купа, посолете и оставете настрана за половин час, за да пуснат горчивия сок. След това изплакнете и отцедете добре патладжаните.
Включете фурната и загрейте до 220-230 °. Разпределете чушките върху хартия за печене и поставете във фурната. Печете до омекване. Това може да се провери с клечка за зъби.
Ако искате да ускорите процеса на печене, увийте всяка чушка в няколко слоя фолио.
Прехвърлете изпечените чушки в купа, покрийте с фолио или капак и ги оставете да престоят известно време. Тогава можете лесно да обелите кожата.
Загрейте тиган с олио и запържете патладжаните до готовност.
Сега обелете чушките и почистете от семената. Накъсайте ги на ивици.
Вземете тенджера, изсипете вътре оцета, добавете солта и захарта. Разбъркайте, за да се разтворят, и поставете на огъня. Оставете маринатата да заври.
Поставете чушките при патладжаните и отцедете сока. Добавете чесъна, нарязан на парчета, ситно нарязаните люти чушки и залейте с врялата марината. Разбъркайте внимателно.
Насипете лютивката в стерилни буркани, покрийте ги с капаци и ги поставете в тенджера с кърпа на дъното. Налейте вода до гърлото на бурканите и стерилизирайте в продължение на 40 минути на слаб огън, след като водата в тенджерата заври.
След това извадете бурканите, навийте стегнато капаците, завийте ги с одеяло и оставете да се охлаждат с гърлото надолу.
Да ви е сладко!