Напоследък ядем млечни продукти много по-често, а киселото мляко е един от най-полезните. Отдавна вече не купувам, защото си го правя сама. Става по-вкусно и по-здравословно.
И изобщо не използвам популярните напоследък уреди за квасене на мляко - просто не ви трябват. Ще ви кажа цели 3 начина да си подквасите домашно мляко без специална машина.
Домашно кисело мляко без машина
Ако използвате домашно мляко, не забравяйте да го сварите. След това охладете до 38-42 градуса.
За подкваса ви трябва качествено кисело мляко (за предпочитане домашно). Имайте предвид, че не трябва да се добавя към горещо мляко. Проверете температурата с пръст, за предпочитане с термометър (трябва да е около 38-40 градуса).
Предварително обработете всички прибори, които използвате, с вряща вода.
Кисело мляко в мултикукър
Този метод е подходящ за собствениците на мултикукър, който има функция "кисело мляко".
Задайте функция "кисело мляко" и изчакайте необходимото време.
Може да използвате и обикновени стъклени буркани - подредете ги в уреда, след това задайте температура 40 градуса и 8 часа време за приготвяне (ако уредът ви разполага с подобни настройки).
Кисело мляко на фурна
Можете да използвате обикновена фурна за приготвяне на кисело мляко. Вярно е, че е подходяща само за такава, на която можете да зададете температура от 40 градуса. Друг вариант е сушилня за зеленчуци. Налейте млякото в малки бурканчета (след като предварително сте добавили към него киселото мляко, както е описано по-горе) и загрейте за 8 часа.
Кисело мляко под одеялото
За тези, които нямат всичко, описано по-горе, също има подходящ метод - дори този е най-популярният. Изсипете обърканото с киселото мляко прясно мляко в буркани, покрийте с капак и оставете на топло място, като увиете внимателно с няколко пласта одеяло. Оставете млякото да престои на стайна температура за 8 часа. За да стане киселото мляко още по-плътно, приберете го в хладилника за поне 1 час.