Феновете на пържени храни в свинска мас със сигурност ще се зарадват на тази новина: оказва се, че свинската мас е по-здравословна от растителните масла !
Повечето от нас използват слънчогледово олио, царевично масло, рапично масло и т.н. От години свинската мас се смята за мазна и нездравословна добавка. Доказано е обаче, че е много по-здравословна от маслата, които използваме всеки ден.
Доскоро свинската мас се смяташе за основен виновник за високия холестерол. Въпреки това, не трябва да забравяме, че мазнините в нашата диета са необходими, а твърде ниският холестерол може да допринесе за неврологични заболявания. Следователно мазнините са важни и не трябва да се елиминират напълно.
Свинската мас е изградена от наситени мастни киселини и съдържа много голямо количество мононенаситена олеинова киселина. Наситените мастни киселини, като витамините, осигуряват допълнителна енергия. Поради стабилните си химични свойства те са безопасни и не предизвикват нежелани реакции.
Наситените мазнини участват в много процеси, които протичат в тялото и са основните елементи на клетъчните стени. Освен това укрепват имунитета, подпомагат дейността на сърцето и стимулират дейността на мозъка.
Защо животинската мазнина под формата на свинска мас е по-здравословна от олиото, което използваме по-често?
Животинските мазнини са богати на омега-3 мастни киселини, витамини A, E, D, K, бета-каротин, минерали и ензими. В тях откриваме и антиоксиданти.
Една супена лъжица свинска мас съдържа:
Наситени мастни киселини - 38-43%
- Палмитинова киселина 25-28%
- Стеаринова киселина 12-14%
- миристинова киселина 1%
Мононенаситени мастни киселини - 47-50%
- Олеинова киселина 46-47%
- 3% палмитолеинова киселина
Линолова киселина 6-10%
Свинската мас е една от най-здравословните мазнини в света. То е много по-полезна за тялото ни от повечето растителни масла, които използваме. Все пак свинската мас трябва да е качествена.