От години си правя домашен ябълков оцет по татковата рецепта с "бракувани" ябълки. Ползвам го и за готвене, и за отслабване:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От години си правя домашен ябълков оцет по татковата рецепта с "бракувани" ябълки. Ползвам го и за готвене, и за отслабване:
От години си правя домашен ябълков оцет по татковата рецепта с "бракувани" ябълки....
111291
От години си правя домашен ябълков оцет по татковата рецепта с "бракувани" ябълки. Ползвам го и за готвене, и за отслабване:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Неведнъж сме говорили за ябълковия оцет и ползите от него - всички знаем, че лъжица оцет и мед към чаша вода на празен стомах помага за прочистване на организма и отслабване. Освен това тонизира перфектно - по-добре от кафето! Затова днес решихме да ви научим как лесно да си направите домашен ябълков оцет . Рецептата е от нашите майки и татковци, и е изпитана през годините.

Освен това е идеален начин да използвате гнилите, кисели или набити ябълки. Ето домашната рецепта за чудесен и полезен ябълков оцет :

Домашен ябълков оцет

Продукти:

Всякакви ябълки (неузрели, наранени, гнили, кисели, твърди)

мед (1 с. л. лъжица на 1 кг ябълки)

парче сух ръжен хляб

Приготвяне:

От гнилите ябълки изрежете гнилото, опашките и ги накълцайте (настържете, смелете) със семената на каша или просто ги нарежете на ситно. Добавете мед, разбъркайте, оставете за 30 минути, така че ябълките да пуснат сок. Налейте 1-2 чаши студена вода на 2,5 кг ябълки (ако ябълките са смлени - сместа трябва да е по-рядка от пшенична каша). Прехвърлете в трилитров буркан, така че да запълни 2/3 от обема му.

Потопете в ябълковата каша парче сух ръжен хляб, след което затворете гърлото на буркана с парче плат или марля и го завържете стегнато. Сложете буркана на топло тъмно място (20-30 ° C) и го оставете така в продължение на 10 дни, като го разклащате всеки ден. Прецедете течността (подобна на мътна квас) през тензух, изсипете в бутилка или буркан, след което отново затворете гърлото му с марля или парче пат. Оставете за 40-60 дни на топло, тъмно място. В резултат на повърхността на течността се образува тапа от пяна, която трябва да се утаи на дъното и оцетът ще стане прозрачен. Щом процесът приключи, прецедете отново и го прехвърлете в чист съд. Оцетът е готов, силата му е не повече от 5%. Много е вкусен, подходящ и за готвене, и за подправяне на салати, и за домашни козметични процедури.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft