Малко хора знаят тази рецепта, а опитате ли я веднъж, повярвайте ми, като мен ще я приготвяте почти всеки ден.
Всичко може да се направи от тесто, но трябва да опитате тези Сиренки-душички . Невероятно простички и вкусни са, а радват всички сетива, когато си ги хапнете на закуска (или по всяко друго време, защото са просто неустоими).
Сиренки-душички
ПРОДУКТИ:
- 400 мл хладко мляко (2 чаши)
- 50 мл олио
- 1 супена лъжица суха мая (1 пакетче, 10 гр.)
- 1 супена лъжица захар
- 700 гр. брашно тип 500
- 1 малка чаена лъжичка сол
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 500 г дребно сирене за баница
- 1 белтък
- малко сол на вкус + жълтък за замазване
- 50 г масло + 50 г олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете млякото в дълбока купа, добавете една супена лъжица суха мая и една супена лъжица захар, след това разбъркайте и оставете за 5-10 минути на топло място, за да се активира маята и да започне ферментацията.
След това се добавят 50 мл олио. В измерени 700 гр. брашно тип 500 слагаме една пълна чаена лъжичка сол и разбъркваме и правим кладенче в средата и сипваме втасалата мая.
Бъркайте с лъжица, докато се поемат съставките и започне да се оформя тестото, след което преминете към месене на ръка.
Снимка: YouTube
По време на месенето добавяйте по малко брашно, за да не лепне по пръстите, но не прекалявайте, защото тестото трябва да остане меко.
Няма нужда да месите твърде много, просто вземете съдържанието с ръка като загребвате с лъжица и то ще се оформи на топка за нула време.
Когато получите гладко тесто, което се отделя от стените на съда и не лепне по ръцете, покрийте го с плик или кърпа и го оставете на топло място без течение, за час да втаса, докато втаса хубаво и удвоява обема си.
Снимка: YouTube
Поръсете го с щипка брашно и го изсипете върху набрашнена работна повърхност. Омесете го малко, без да го натискате много (както е при твърдите теста).
Оформя се на топка и се разделя на 4 приблизително равни части. Отново поръсете с малко брашно и оформете парчетата на топчета. Покрийте ги и ги оставете да починат 10 минути.
През това време пригответе плънката: в 500 г меко сирене за баници или ситно сирене по избор добавете един белтък и разбъркайте, а жълтъка оставете за по-късно.
Снимка: YouTube
Посолете сиренето на вкус. След това отново преминете към тестото. С точилка разточете всяко от парчетата на кора с дебелина 1см.
Снимка: YouTube
След това поръсете работната повърхност с малко брашно и започнете да редите тестото. Поставете първата кора, след което я намажете със смес от 50 г разтопено масло и 50 мл олио.
След намазняване се нанася 1/3 от плънката със сирене и се разстила. Покрива се с втора кора, след което по същия начин първо се намазва с олио и масло, след което се нанася плънката.
Върху третата намазнена кора се намазва с останалата плънка (последната третина), след което се застъпва с четвъртата кора, която не трябва да се маже.
Снимка: YouTube
Започнете бавно да разточвате краищата, обхващащи купчината кори с плънка, за да стане една голяма кора, след което я разточете още с помощта на точилка.
Снимка: YouTube
Тестото е меко и много лесно се разтяга. След това се завива на руло, а тавата се покрива с хартия за печене. Нарежете рулото на парчета "розички" с дебелина около 2 см, след което ги наредете в тавата с разреза надолу.
Снимка: YouTube
Покрийте ги и ги оставете да втасат за 10 минути, докато фурната е загрята на 200 градуса.
След това ги намажете с разбит жълтък (+ч.ч. мляко или олио), поръсете със сусам и ленено семе. Печете ги за половин час.
Готовите сиренки са пухкави и много мекички - остават такива и след като изстинат.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!