Глухарчето не е просто обикновен плевел, то съдържа много хранителни вещества и витамини и има положителен ефект върху нашето здраве.
Растението глухарче е невероятно питателно, отличен източник на витамини A, B, C, C, D и K, както и на минералите желязо, калий и цинк, и се консумира като подправка от векове. Повече от хиляда години лечебното растение се използва традиционно в китайската медицина за подобряване на функционирането на храносмилателната система и намаляване на възпалението.
Корен от глухарче. Екстрактът от корен има голяма хранителна стойност и билкарите го използват в традиционната медицина за детоксикация на черния дроб.
Цветя от глухарче . Цветята имат антиоксидантни свойства и могат да подсилят имунната ви система. Знаете ли, че можете да изпържите цветя в тесто и да направите палачинки от цветове на глухарче?
Листа от глухарче. Листата от глухарче подпомагат храносмилането и поддържат нивата на кръвната захар. Подобно на спанака, листата на глухарчето могат да се пекат и да се добавят към всяко ястие.
От диабет, налягане и наднормено тегло. 7 полезни свойства на глухарчето, за които трябва да знаете
И така, какви са ползите от глухарчетата за нашето здраве.
Поддържа нивата на кръвната захар
Проучванията върху животни показват, че биологично активните съединения подпомагат секрецията на инсулин, който регулира кръвната захар. Установено е, че глюкозата се абсорбира от мускулите по-бързо и се използва като енергия.
Като цяло резултатите от изследването показват, че глухарчето може да нормализира нивата на кръвната захар.
Намалява холестерола
Високите нива на триглицериди и холестерол са ключови рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.
Проучванията при животни показват, че екстрактът от корен и листа на глухарче може да понижи липидите в кръвта, включително триглицеридите и холестерола. Необходими са обаче допълнителни изследвания на експозицията на хора.
От диабет, налягане и наднормено тегло. 7 полезни свойства на глухарчето, за които трябва да знаете
Понижава кръвното налягане
Глухарчето се използва в традиционната медицина, защото има диуретичен ефект, който помага на бъбреците да отделят повече натрий в потока на урината. Лишаването на тялото от излишната течност може от своя страна да понижи кръвното налягане.
Растението глухарче също съдържа минерала калий, за който е известно, че отпуска кръвоносните съдове и в резултат на това понижава кръвното налягане.
Подпомага храносмилането
Проучванията върху глухарчето показват, че то може да увеличи отделянето на жлъчка, което е необходимо за нормалното храносмилане и усвояването на мазнините.
Глухарчето се използва и като естествено средство за лечение на запек, действайки като слабително за изпразване на червата. Съдържа пребиотични фибри, които намаляват запека и насърчават редовното изхождане.
Помага при отслабване
Някои изследвания показват, че глухарчето подобрява метаболизма на въглехидратите и регулира усвояването на мазнините. Имаме нужда от здравословен метаболизъм на въглехидратите, така че тялото да ги използва като енергия, а не да ги съхранява като мазнини.
Всички изследвания са проведени изключително върху животни, така че са необходими допълнителни изследвания върху хора.
Богат на антиоксиданти
Антиоксидантите могат да се борят със свободните радикали, произведени в тялото, и могат да причинят увреждане на клетките, ако нивата на свободните радикали станат твърде високи.
Глухарчето е страхотен антиоксидант, който може да регулира свободните радикали и да намали вероятността те да увредят клетките и да причинят хронични заболявания.
Повишава имунитета
Някои in vitro проучвания показват, че глухарчето може да защити тялото от вредни бактерии и значително да намали репликацията на вирусните клетки. Защитата на тялото от вредни бактерии ще допринесе за силен имунитет.