Манатарката (Boletus edulis) е ядивна гъба, която расте от месец май чак до месец ноември, но най-често се събира точно в есенните дни.
Тази гъба определено е царица на есенната трапеза . Манатарката има бяло-кафяв цвят и достига ширина на чадърчето до 30 см с дръжка с дебелина до 7 см.
При закупуване внимавайте гъбата да не е повредена , надникнете и под шапката. Жълто-кафявият цвят под нея показва, че гъбата е презряла. Иначе манатарката е огромен източник на ценни хранителни вещества . Ето още причини защо трябва да я включите непременно в есенното си меню:
1.Отличен заместител на месото
В сто грама сурова манатарка се съдържат само 80 калории, а освен това има около 7 грама протеини, поради което тази храна особено се препоръчва на лица, които не ядат месо или изобщо храни от животински произход. Манатарката притежава и отличен вкус, който се вписва добре в различни ястия - можете да я панирате, печете, комбинирате с яйца, да я добавите в сосове или да направите вкусна супа.
2.Успокоява и дава сила на организма
Манатарката е богата на тиамин. Става въпрос за витамин В1, който е изключително важен за нормалното функциониране на нервната система. Освен това съдържа и рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина и малко витамин С, който укрепва целия организъм.
3.Предотвратява умората
Желязото е от решаващо значение за преноса на кислород в клетките на организма. Именно затова липсата на този минерал в организма предизвиква умора и чест световъртеж. А за да се предотврати това състояние, избирайте храни, богати на желязо. Между другото, чудесен избор в такъв случай са гъбите като манатарката, която задоволява пет процента от дневните нужди от това важно хранително вещество.
Съвети за съхранение
Манатарката е най-добре да се съхранява в картонена опаковка до два дни, в хладилник. Малки количества от тази гъба може да се замразяват, опаковани в пластмасово фолио, като така може да се съхранят до една година, а по-големите парчета може да се нарежат на по-малки и да се съхраняват по подобен начин.