От едно тесто правя ТРИ козунака, всеки с различна плънка! Моята семейна рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От едно тесто правя ТРИ козунака, всеки с различна плънка! Моята семейна рецепта:
От едно тесто правя ТРИ козунака, всеки с различна плънка! Моята семейна рецепта:
13608
От едно тесто правя ТРИ козунака, всеки с различна плънка! Моята семейна рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно всяка домакиня има прилежно записана в някой тефтер рецепта за козунак, която е научила от своята майка или баба. Е, в днешното забързано ежедневие едва ли ни остава много време за месене и приготвяне на сложни печива, но за Великден си заслужава да се потрудим малко повече и да подарим на семейството си пухкав и дъхав Домашен козунак ! Ще ви покажа моята семейна рецепта за козунак , а резултата може да видите сами от снимките.

Ето какво ви трябва като продукти:

домашен козунак

Домашен козунак по семейна рецепта

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 350 мл топло мляко
  • 2 торбички суха мая
  • 5 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 300 мл топла вода
  • 50 мл олио
  • 2 яйца със стайна температура
  • настъргана кора от 1 портокал

И още:

  • 100 г сладко от стафиди
  • яйце + 1 супена лъжица олио за намазване
  • сусамово олио за поръсване

Приготвяне:

1. Разтворете захарта в топлото мляко, добавете маята и оставете да се активира за около 10 минути. Направете кладенче в средата на брашното и добавете всички изброени колички. Замесете средно меко тесто, което да не лепне по ръцете.

2. Оформете топка, намажете я с олио, покрийте с торбичка (найлоново фолио) и кърпа, след което оставете да втасва около час или колкото е необходимо, за да удвои добре обема си.

втасало козуначно тесто

3. Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот и се разделя на три части. Оформете топки и покрийте, за да не изсъхнат.

разделяне тесто

4. Първото тесто разточете на кора с правоъгълна форма и дебелина 3-4 мм. Поръсете стафиди върху цялата повърхност и я прегънете няколко пъти, а между гънките поръсете отново стафиди.

тесто със стафиди

5. Сплескайте малко рулото с точилката, след което го навийте на топка. Поръсете го с малко брашно и го оставете да почине, покрито, за 20 минути. Повторете процедурата по разточването с останалото тесто, но без стафидите.

тесто с точилка

тесто руло

6. ПЪРВИ КОЗУНАК: Разделете тестото на три топки и разточете всяка на продълговата кора. Сплетете, като поставите фитилите в звездообразен модел (застъпващи се в средата).

сплитане козунак

7. ВТОРИ КОЗУНАК: Разделете тестото със стафиди, както предишното, на три топки, след което ги сплетете по гореописания начин.

8. ТРЕТИ КОЗУНАК: Разделете тестото на три топки. Всяка топка разточете на продълговата кора. В средата се нанася сладко, прегъва се и се затваря добре, за да не изтече при печенето, след което се оформят рула.

руло със сладко

9. Сплетете фитилите със сладко по обичайния начин. Плитките се нареждат в тава, покрита с хартия за печене (или поръсена с брашно) и се покриват с плик, за да не изсъхнат и се оставят да втасат 15 минути.

козуначени плитки

10. Намажете втасалите козунаци с разбито с малко олио яйце и по желание ги поръсете със сусам. печете ги в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато се зачервят.

домашни козунаци

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft