Необходими продукти:
1 пакетче суха мая (11 грама)
6 чаени лъжици захар
3-4 супени лъжици вода
500 милилитра прясно мляко
100 грама масло
щипка сол
брашно (колкото поеме)
За плънката:
200 грама кашкавал
2 яйца
60 грама масло
подправки по избор
Начин на приготвяне:
Смесете маята с 2 лъжици от захарта, налейте водата и оставете сместа на топло място за 15 минути. След това добавете топлото мляко, останалата захар, сол на вкус, разтопеното масло (предназначено за тестото) и накрая брашно, колкото е необходимо, за да се получи меко еластично тесто.
Оставете го за половин час на топло, за да втаса, а междувременно пригответе плънката.
Чукнете яйцата при настъргания кашкавал, добавете маслото (предварително разтопено) и любимите си подправки.
Когато тестото втаса, разделете го на малки топки (еднакви по размер), омесете всяка и в средата сложете по малко от пълнежа. Затворете го с тестото и подредете питките в тава (или използвайте разглобяема форма) плътно една до друга.
Може да намажете повърхността с кетчуп и да поръсите с любимите си подправки.
Поставете питката в загрята фурна за около 20-30 минути. Десет минути преди да бъде напълно готова, поръсете с кашкавал и върнете във фурната, за да може той да се разтопи и препече.
Да ви е вкусно!