Много съвременни домакини активно използват алуминиево фолио в ежедневието - както при печене на ястия, така и при съхранение на готова храна. Този универсален материал не само улеснява процеса на готвене, но и запазва храната свежа.
Откъде идват различните страни на фолиото?
При производството на алуминиево фолио листовете се навиват два наведнъж, за да се избегнат счупвания. След разточването се отделят. Страната, която е била в контакт с другия лист по време на валцуването, остава матова, а външната страна е полирана и става гланцирана. По същество това е просто технологична особеност, но породи спекулации, че страните могат да влияят по различен начин на готвенето.
Защо се нуждаете от фолио при готвене?
Фолиото изпълнява няколко важни задачи едновременно:
- задържа влагата и парата вътре, което позволява ястието да къкри, а не да изсъхне;
- предотвратява изтичането на сок от месо или риба;
- предпазва продукта от пряко излагане на топлина, предотвратявайки изгаряне;
- загрява продукта равномерно от всички страни - особено важно при печене на месо, птици или риба.
Какво казват готвачите за страните от фолио и тяхното влияние върху резултатите
Много хора вярват, че огледалната повърхност отразява топлината, докато матовата повърхност, напротив, я абсорбира. От това те заключават, че при печене във фурната скоростта на готвене може да зависи от това от коя страна е увит продуктът. Професионалистите обаче уверяват, че у дома това практически няма разлика.
Кулинарен блогър проведе прост експеримент: той изпече две порции говеждо месо, еднакви по размер и тегло, във фурна при еднаква температура. Едното парче беше увито във фолио с лъскавата страна навън, другото наобратно. След готвене и двете меса бяха сготвени до еднаква степен и вътрешната температура беше абсолютно еднаква. „Можем да кажем с увереност, че фолиото, независимо от коя страна е увито, не влияе на скоростта или вкуса на готвене“, отбеляза той.
Има ли изключения? Да, при използване на скара
Ако не готвите във фурната, а например на отворена скара, има малък нюанс. При тези условия загубата на топлина настъпва по-бързо и използването на фолио с лъскавата страна навън може да намали това малко, запазвайки повече топлина вътре. Но разликата ще е минимална.
Използване на фолио като покритие на матрицата - струва си да се вземе предвид страната
Ако не увиете продукта, а напротив, покрийте формата с фолио, за да го предпазите от излишната топлина отгоре, тогава си струва да запомните: лъскавата страна всъщност ще отразява топлината. И това може да забави появата на златиста кора. Затова, ако искате да постигнете покафеняване, по-добре оставете фолиото с матовата страна нагоре.
Фолиото си остава незаменим помощник в кухнята. Но в повечето случаи не е нужно да се притеснявате коя страна да използвате – матова или блестяща. При стандартно печене резултатът ще е същият. И ако искате да вземете предвид всички нюанси, тогава само на скара или ако искате да получите красива кора, трябва да вземете предвид отразяващите свойства на блясъка.