От коя страна трябва да увия храната във фолио, за да се сготви по-бързо

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
От коя страна трябва да увия храната във фолио, за да се сготви по-бързо
3807
Снимков материал: pixabay.com
От коя страна трябва да увия храната във фолио, за да се сготви по-бързо

Много съвременни домакини активно използват алуминиево фолио в ежедневието - както при печене на ястия, така и при съхранение на готова храна. Този универсален материал не само улеснява процеса на готвене, но и запазва храната свежа.

Фолиото обаче има една особеност: има две страни - лъскава и матова. И мнозина все още имат съмнения: кой от тях трябва да бъде адресиран към храната?

Откъде идват различните страни на фолиото?

При производството на алуминиево фолио листовете се навиват два наведнъж, за да се избегнат счупвания. След разточването се отделят. Страната, която е била в контакт с другия лист по време на валцуването, остава матова, а външната страна е полирана и става гланцирана. По същество това е просто технологична особеност, но породи спекулации, че страните могат да влияят по различен начин на готвенето.

Защо се нуждаете от фолио при готвене?

Фолиото изпълнява няколко важни задачи едновременно:

  • задържа влагата и парата вътре, което позволява ястието да къкри, а не да изсъхне;
  • предотвратява изтичането на сок от месо или риба;
  • предпазва продукта от пряко излагане на топлина, предотвратявайки изгаряне;
  • загрява продукта равномерно от всички страни - особено важно при печене на месо, птици или риба.

Какво казват готвачите за страните от фолио и тяхното влияние върху резултатите

Много хора вярват, че огледалната повърхност отразява топлината, докато матовата повърхност, напротив, я абсорбира. От това те заключават, че при печене във фурната скоростта на готвене може да зависи от това от коя страна е увит продуктът. Професионалистите обаче уверяват, че у дома това практически няма разлика.

Кулинарен блогър проведе прост експеримент: той изпече две порции говеждо месо, еднакви по размер и тегло, във фурна при еднаква температура. Едното парче беше увито във фолио с лъскавата страна навън, другото наобратно. След готвене и двете меса бяха сготвени до еднаква степен и вътрешната температура беше абсолютно еднаква. „Можем да кажем с увереност, че фолиото, независимо от коя страна е увито, не влияе на скоростта или вкуса на готвене“, отбеляза той.

Има ли изключения? Да, при използване на скара

Ако не готвите във фурната, а например на отворена скара, има малък нюанс. При тези условия загубата на топлина настъпва по-бързо и използването на фолио с лъскавата страна навън може да намали това малко, запазвайки повече топлина вътре. Но разликата ще е минимална.

Използване на фолио като покритие на матрицата - струва си да се вземе предвид страната

Ако не увиете продукта, а напротив, покрийте формата с фолио, за да го предпазите от излишната топлина отгоре, тогава си струва да запомните: лъскавата страна всъщност ще отразява топлината. И това може да забави появата на златиста кора. Затова, ако искате да постигнете покафеняване, по-добре оставете фолиото с матовата страна нагоре.

Фолиото си остава незаменим помощник в кухнята. Но в повечето случаи не е нужно да се притеснявате коя страна да използвате – матова или блестяща. При стандартно печене резултатът ще е същият. И ако искате да вземете предвид всички нюанси, тогава само на скара или ако искате да получите красива кора, трябва да вземете предвид отразяващите свойства на блясъка.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft