Тази рецепта за вкусни и полезни пастички (или по-скоро здравословни вафли ) се приготвя за 15 минути и става наистина страхотна вкусотия . В първите 10 минути се изядоха и ми поискаха още. Освен това са наистина здравословни, защото комбинацията от съставки е истински балсам за чревния тракт. Така че ако не искате да купувате шоколадови бонбони, можете да си направите тези " вафли за здрави черва " сами.
Могат да се направят както постни, така и с животински продукти. Ако ги правите постни, използвайте постен шоколад, а останалите съставки и без това са постни. Без яйца, брашно и олио, тези вафли са истинско чудо на рецептите - мед, лимон, сушени смокини, орехи, всички те спомагат да безупречната работа на стомашно-чревния тракт, да не говорим за ползите за здравето, които имат изброените продукти. Ето и за вас рецептата на " Сладкиш за здрави черва ":
Вафли за здрави черва
Необходими продукти:
1 вафлена кора (разполовена)
200 гр. сушени смокини (още 100 гр. ако искате да украсите)
250 гр. орехи
100 гр. захар
около 3 с.л. мед
200 мл вода
2 бр. лимон (по желание)
100 гр. шоколад
1 супена лъжица олио (по желание)
Начин на приготвяне:
В купа или тенджера се слагат водата, захарта, 100 г мед. Разбъркайте малко и добавете 2 резена лимон и сложете на котлона да заври.
През това време смелете 250 г орехи и 200 г смокини.
Можете също да нарежете смокините на ситно или да ги смелите заедно с ядките, ако така ви е по-лесно. Сиропът се вари само 3 минути след като заври на най-силен котлон. С горещия сироп се заливат смлените орехи и смокини.
Цялата смес се събира добре. Разрежете вафления блат на две. Правя го, защото искам плънката да е възможно най-дебела.
Сложете цялата смес върху първия блат и загладете добре. Отгоре покрийте с другата половина кора с едрата "шарка" към сместа.
Стегнете и притиснете добре, след което почистете плънката от страните и я загладете добре. Завийте вафлата в хартия за печене и отгоре сложете нещо твърдо, аз сложих кухненска дъска за рязане.
Оставете вафлата да стегне за около 1 час, а след изминалото време направете глазурата (по желание) от разтопения шоколад, смесен с малко олио. Глазурата се залива върху блата и се украсява с парченца смокини по желание.
След като шоколадът се втвърди, можете да го сервирате като нарежете на пръчици или ромбоиди.
Вафлата е наистина много вкусна, особено за тези, които имат проблеми с червата, ако разбирате какво имам предвид. :)
Да ви е сладко!