Въглехидратите получават лошо име поради високия брой калории, но не е необходимо да ги премахваме напълно от диетата си. Не бива обаче да се прекалява с консумацията им, защото може да предизвика наддаване на тегло, както и други състояния .
Когато избирате какво да ядете, сложните въглехидрати като овесени ядки, картофи и пълнозърнести храни със сигурност са по-добър избор.
Дневният енергиен прием на възрастен трябва да се състои от 45 до 65 процента въглехидрати, но хората много често прекаляват.
Снимка: pixabay
Винаги сте подути
Ако винаги сте подути, въглехидратите може да са главният виновник.
Напълнявате
Прекомерният прием на въглехидрати вероятно ще доведе до наддаване на тегло. Това е така, защото въглехидратите са пълни с калории. Почти половината от калориите в меката храна се състоят от въглехидрати, които не са меки, и това се отнася особено за брашното. Въпреки това, леката не винаги е проблемът, който допринася за наднорменото тегло. А именно, хората често ядат картофи (които са богати на въглехидрати) заедно с мазнини и различни сосове, които имат висока калорична стойност.
Снимка: pixabay
Имате акне
Причината за това може да е генетична, но акнето може да е индикация, че нещо не е наред с диетата ни. Това е така, защото захарите в въглехидратите увеличават производството на андрогени, които са свързани с хормоналното акне.
Имате проблеми със съня
Проблемите със съня са резултат от много неща, но ако имате навика да ядете различни закуски или сладкиши преди лягане, това може да е една от причините. Тялото трябва да преработи въглехидратите, които сте изяли, в захар и през деня това не е проблем, но през нощта тялото има нужда от почивка.
Постоянно сте уморени
Ако се чувствате особено уморени, въглехидратите могат да допринесат за това летаргично състояние. „Мозъчната мъгла“ и главоболието също са симптом на прекомерна консумация на въглехидрати.
Яденето на твърде много въглехидрати може да повиши кръвната ви захар и след това да доведе до рязко спадане, което ви кара да се чувствате уморени.
За да избегнете срив на захарта, комбинирайте въглехидратите с други хранителни вещества като протеини и фибри.