От сега нататък само така правя мусаката: 15 минути в кухнята и обядът става божествен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От сега нататък само така правя мусаката: 15 минути в кухнята и обядът става божествен!
От сега нататък само така правя мусаката: 15 минути в кухнята и обядът става божествен!
82159
От сега нататък само така правя мусаката: 15 минути в кухнята и обядът става божествен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Случайно попаднах на тази рецепта за мусака и реших да я пробвам, защото имаше много положителни коментари и всички, които я опитаха преди мен, останаха възхитени и доволни. Едно от любимите ни ястия вкъщи е мусаката, затова често експериментирам с начина на приготвяне и използваните съставки.

Понякога към каймата се добавя ориз, понякога различни зеленчуци, а вместо картофи може да се използват други зеленчуци като патладжан, тиквичка, карфиол и др. Тази рецепта е много по-близка до тази на майка ми, която бях забравила, просто се различава в няколко стъпки, които я правят още по-вкусна.

Прави се със същите съставки, които обикновено използваме за мусака и може да съдържа повече доматен сос от обикновено. Но прочетете рецептата и преценете сами, а ако имате някакво предложение, бих искала да го прочета в коментарите и да опитате. Ето какво ви трябва за тази лесна и бърза мусака :

Лесна и бърза мусака

Продукти: 

1 кг картофи

400 г кайма

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 чаена лъжичка сладък червен пипер на прах

1 чаена лъжичка риган

дафинов лист

400 г доматен сос (може и салца)

кашкавал

Приготвяне: 

Измийте картофите, обелете ги и ги нарежете на тънки полумесеци и ги сложете в голяма дълбока тава с малко олио. Слагат се на умерен, слаб котлон, докато леко се запържат, докато омекнат и хванат коричка, около 15 минути, похлупени и с периодично разбъркване.

нарязани картофи

картофи с подправки

Картофите се овкусяват със сол, черен пипер, риган и лют червен пипер. Разбъркайте, за да се разпределят равномерно подправките, след което ги хвърлете в тавата, в която ще печете ястието. След това преминете към подготовката на месото.

картофи запържени

Последния път пекох картофите на фурна, а не на котлона (докато приготвях месото) и получих същия ефект, като пестих време, така че за 15 минути всичко беше готово и месото, и картофите. Тогава просто трябваше да ги комбинирам и да ги изпека заедно.

ЗА МЕСОТО: В същия тиган, в който са се пържили картофите, се слага каймата и се задушава в малко олио, докато смени цвета си. След това добавете ситно нарязания лук и продължете да задушавате още 2-3 минути, след което добавете 400 г доматен сос. Подправете със сол, черен пипер и риган на вкус.

кайма в тиган

кайма с домати

Разбъркайте и след 1-2 минути добавете нарязания на ситно чесън, налейте малко вода, ако е суха (30-50 мл) и сложете дафинов лист. Разбъркайте, покрийте и оставете да къкри още 7 минути, като разбърквате от време на време (проверете дали водата не се е изпарила). Изсипете задушеното месо върху картофите, разпределете равномерно и заравнете.

мусака нова рецепта

Отгоре се подреждат няколко резена моцарела и се поръсва с настърган кашкавал. Може да се поръси и с нарязан на ситно пресен лук или праз, а аз понякога слагам и прясна нарязана чушка (и придава много приятен вкус). Отгоре се поръсва с малко риган и олио, след което се слага да се пече в загрята фурна за 15 минути. 

мусака с кашкавал

мусака с кашкавал

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft