За какво можем да използваме стария козунак от Великден ? Вече ви дадохме идеята за пържени филийки от козунак, както и Крем-карамелена пита от стария козунак. А днес имаме за вас една върховна наслада - Тирамису от стар козунак ! Вкусът му е мек и размазващо нежен, буквално се топи в устата на всяка хапка.
Тирамису от стар козунак
Продукти:
1 козунак от около 400-500 гр.
300 г силно кафе
3 супени лъжици ароматен алкохол
500 г маскарпоне
300 гр. сметана 33%
100 г пудра захар
2 с.л. какао на прах
Приготвяне:
Сварете 350-400 мл силно шварц кафе. Смесете го с алкохола (най-добре Амарето, Марсала или друга ароматна напитка).
Нарежете сухия козунак на ивици, така че да приличат на бишкоти.
Пригответе бърз крем: смесете маскарпоне и пудра захар. Разбийте сместа, докато стане кремообразна.
Сега разбийте на висока скорост много студената сметана. Бийте я до пухкав крем.
На 2-3 дози прибавете крема в маскарпонето, като разбърквате внимателно и се опитвате да не спадне пухкавостта на крема. Вместо маскарпоне можете да използвате друго крема сирене, например Филаделфия.
В подходяща форма поставете на дъното ред от ивиците козунак, напоени в ароматното кафе.
Отгоре разпределете половината от крема маскарпоне и сметана.
Върху крема наредете втори пласт от козунак и кафе. Там, където е била коричката на козунака, надупчете с клечка за зъби, за да се напои по-добре.
Най-отгоре разпределете останалия крем.
Финалният щрих, без който тирамису не е тирамису: щедър слой какао на прах. След като поръсите десерта с какао, го поставете в хладилника за 3-4 часа, за да се напои добре и се хомогенизират вкусовете.
Да ви е сладко!