От тази шунка приготвих за гостите-Уж повече от кило и то за мезенце, а се омете за минути!...
26 Февруари 2017
25730
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
СЪСТАВКИ
- 1,5 кг месо (бут, плешка, гърди)
- 1 литър вода
- 100гр сол
- щипка кориандър грах
- 5 зърна черен пипер
- 5 зърна бахар
- дафинов лист
ПОДГОТОВКА
- Пригответе саламурата : водата да заври, изсипвате всички подправки. Варете за 1 минута.
- Охладената саламура сложете в голяма спринцовка. Впръскайте в месото със спринцовката от всички страни. Важно е да го правите на различна дълбочина, тъй като това се отразява на сочността и вкуса на бъдещата шунка.
- Потопете месо в останалата саламура, покрийте. Оставете в хладилника в продължение на 3 дни, като обръщате месото всеки ден, за да се осоли равномерно.
- След 3 дни стегнете месото с въженце, ако е от няколко парчета, за да му придадете форма на кръгла шунка.
- За да не се получи шунката като варено месо, не трябва да я поставяте във вряща вода, а трябва да е до 80 градуса (докато започне изпаряване), намалете огъня до минимум, поставете в тенджера месото и оставете да се готови до 2.5 часа, като не позволявате повишаване на температурата. След това поставете шунката в студена вода, за да се охлади напълно и задръжте на студено в продължение на още два часа.
Вкусната домашна шунка е готова за ядене! Продуктът може да се съхранява в хладилник до 5 дни, но рядко се случва, да остане повече от 3 дни-Всички я харесваме и се омита за минути.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари