От тези шушулки се прави белият прах, който всички обожават и го ползват в много ястия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От тези шушулки се прави белият прах, който всички обожават и го ползват в много ястия
От тези шушулки се прави белият прах, който всички обожават и го ползват в много ястия
5590
От тези шушулки се прави белият прах, който всички обожават и го ползват в много ястия
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ванилин - един от най-известните и популярни вкусове. Аз не се различавам от повечето домакини и винаги го добавям към десерти, сладкиши и домашно кисело мляко.

Веднъж купих подправки и продавачката попита отново: "Натурална ванилия или химическа?" Как химическа, наистина ли има значение?

Екстракт от ванилия

Оказва се, че всички тези евтини торбички с ванилия и ванилова захар са синтетичен продукт! Естествената ванилия е плодът на тропическите орхидеи и тя се смята  за една от най-скъпите подправки в света. За да се развие пълноценно плодоносещо растение, са необходими специални грижи и ръчно опрашване.

Откъснете, изсушете и помиришете шушулките-няма да станат, защото не миришат. За да се получи истинска подправка, шушулките се събират незрели, след това се потапят за 20 секунди в гореща вода и 7 дни се държат във вълнени одеала при температура 60 ° С. Само след тези процедури шушулките стават ароматни и придобиват кафяв цвят .

За да се изпрати за износ, трябва плодовете, да са покрити с бели кристални иглички от естествен ванилин. И това е възможно само след дълго (1-5 месеца) сушене на плодовете на чист въздух. По този начин можете да получите истинска ванилия. Да си купите екстракт от ванилия от органичен произход не е толкова просто.

Естествената ванилия е много полезна. Нейният изцеляващ аромат действа като лека упойка, премахва раздразненията и спомага за нормализиране на съня, стимулира храносмилането и неутрализира алкохолно отравяне. Ванилията намалява апетита, повишава нивото на адреналин и серотонин - хормона на щастието. Лекарите препоръчват добавяне към ваната на ванилово масло и приготвяне на компреси от него за кожни заболявания.
 
Учените бързо извадиха формула, с която е възможно да се синтезира ванилин. И сега в магазините купуваме изкуствен продукт, синтетичен аналог с миризмата на ванилия. Той се смесва с гранулирана захар и се получава ванилова захар. В днешно време ванилинът е направен от всичко!

Един от начините за синтезиране е производството на ванилин от отпадъците от целулозни растения . Страничен продукт, който се образува по време на производството на хартия (лигнин), се обработва с алкали и оксиданти. От това вещество ванилинът се изолира и пречиства.

Друга възможност за "добиване" на синтетичната подправки е да се използва гуаякол синтезиран от феноли. И какво е фенол? Това е карболова киселина, извлечена от бензен - токсично и канцерогенно вещество !

 

Въпреки че учените гарантират безопасността на малки дози при човека, производители на ванилин споделят, че вредните вещества не се изпаряват по време на производствения процес. Не искам да тровя тялото си с незначително количество отрова, затова не купувам този синтетичен продукт.

И ако съдите за други качества, никога няма да повярвате, че естествената и химическата ванилия миришат по един и същи начин! Само веднъж, опитайте да печете и добавяте щипка органична ванилия и завинаги ще забравите за изкуствената.
Използването на натурална ванилия е много икономично, 1/20 на пръчка на порция или 1/4  пръчка на килограм тесто. Не добавяйте много, ястието може да се окаже горчиво.
 
РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ
 
Предлагам ви да направите екстракт от ванилия у дома . Купете четири ванилия и ги разцепете наполовина. Поставете половината в стъклен съд и напълнете с 100 мл водка или ром. Некастои поне 3 седмици на хладно място. Използвайте чаена лъжичка от тази тинктура, за да овкусите печенето. Съхранявайте екстракта в хладилник до една година.

За да направите ванилова захар, сложете 2 разцепени наполовина ванилови пръчици с 0,5 кг захар. Сложете сместа в затворен контейнер за една седмица и разбърквайте всеки ден. Използвайте, за да направите десерти, които не е нужно да печете .
 
Класическата употреба на ванилия е ръчното смилане на съдържанието на буркана със захар. Добавете към на вкус.

Ако синтетичният ванилин не ви плаши и искате да го използвате в съдове, опитни кулинарни експерти ви съветват да не използвате самия прах, а да подготвите същността . Трябва да разредите еднно пакетче ванилин в 50 мл водка. След това разтворът се изсипва в студен захарен сироп (400 g захар в 250 ml вода) и се прибавя, ако е необходимо.

Тъй като ванилинът е различен в различните производители, опитайте дозата на малък брой продукти.

Ако ви хареса статията, я покажете на вашите приятели, вероятно много от тях не знаят произхода на обичайната ванилова захар.

Опитали ли сте десерти с естествена ванилия ? Смятате ли, че има разлики в вкуса в сравнение със синтетичния ванилин? Не забравяйте да напишете коментар!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft