От тефтера на леля: Кисели краставички без варене!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Нещо свежо
От тефтера на леля: Кисели краставички без варене!
57884
Снимков материал: pixabay.com
От тефтера на леля: Кисели краставички без варене!

Преди не беше възможно да приготвя сполучливи киселите краставички. Много рецепти опитвах, но те винаги се оказваха различни от онова, което бих искала.

И особено мъжа ми крайно не ги харесваше.

И когато бях почти отчаяна, намерих тази рецепта или по-точно, родната ми леля ме нагости с кисели краставички.

Е, попитах за рецептата. Попитах подробно за всички етапи на подготовка. Помолих да ми разкаже всички тайни, за да не изпусна нищо.

Тя ми разказа всичко, аз записах рецептата и готвя такива краставички у дома, когато дойде сезонът.

Споделям рецептата с вас!

Нека да се заемем с процеса на готвене!

1. Първо, трябва да купим от пазара или да изберем вкусни зелени корнишони от градината. Ще ви трябва и трилитров буркан.

2. Оставяме малките корнишони за мариноване. Най-добрият вариант е 8-10 см дължина и 3-4 см в диаметър.

Те трябва да бъдат добре измити и накиснати в чиста студена вода за 4-5 часа.

3. Сега подгответе зеленината.

Ще имаме нужда от листа от хрян, клончета от копър, листа от касис и стръкове коприва (да, коприва, четете правилно).

4. Бурканът трябва да бъде добре измит и да се сложи малко от зеленината на дъното.

5. След това сипете краставиците в буркана.

6. И сега основната точка, когато бурканът вече е наполовина пълен, поставете друга част от зеленината и пристъпете към добавяне на подправки, сол и захар.

7. Добавете 50 грама захар, 100 грама сол, 1 супена лъжица смлян черен пипер, 1 супена лъжица нарязан чесън. Чесънът може да бъде настърган или нарязан чрез специална преса.

8. След това, напълнете буркана с краставици и зеленината, която трябва да бъде на върха, а не краставиците.

9. Докато приготвяте всичко, трябва да кипнете вода. Допълнете буркана с вода.

Внимание! Напълваме бурканите не с вряща вода !!!! Трябва да оставите водата да се охлади малко, идеалната температура е 70 градуса.
Покриваме с капака, разклащаме малко, така че подправките и солта да се разпределят по буркана и се слагат в мазето.

Месец по-късно краставиците са готови, но е по-добре да се изчака до ноември.

Съставки за 3-литров буркан:

краставици;
листа от хрян - 3 бр.
копър - 2 клонки;
коприва - 2-3 клонки;
листа от касис - 5-6 листа;
Зеленината е посочена приблизително и е въпрос на вкус.
захар - 50 грама;
сол - 100 грама;
смлян черен пипер - 1 супена лъжица
счукан чесън - 1 супена лъжица.
варена и охладена вода до 70 градуса.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft