"Рецептата на свекърва ми за най-вкусната баница само за 10 минути - поднесете я за закуска, за скъпи гости или я напълнете с късметчета за Нова година!" - това ни пише наша читателка, а писмото започва така:
„Здравейте мили мои, след толкова много различни рецепти за баница със сирене в моя канал мога да ви кажа, че тази баница е номер едно за мен.“
„Бърза и лесна за приготвяне, така че всеки може да я направи само за 10 минути и да получи голяма, сочна баница, която попива плънката като гъба! Рецептата за тази баница имам повече от 18 години от свекърва ми, от тогава я правя само така за всички тържества и когато бързам и нямам време да приготвя обяда.
Нарича се още " плисирана баница " или "акордеон". „Толкова е вкусна, че близките смятат, че я правя с домашни кори, а всъщност се прави с тънки, хрупкави кори за баница“, пише ни Саня.
Плисираната баница на свекървата
Продукти:
2 опаковки кори за баница
6 яйца
400 г сирене
малко сол
200 мл кисело мляко
30 мл олио
300 г кисело мляко или заквасена сметана
250 мл газирана вода
сусам - по желание
Приготвяне:
Разбийте яйцата в по-дълбока купа. Както можете да видите, баницата съдържа много яйца, но именно това я прави толкова вкусна.
Посолете съвсем малко и ако сиренето, което използвате, не е солено, тогава можете да добавите още, но внимавайте да не пресолите. След това добавете натрошеното сирене, киселото мляко и олиото.
Разбъркайте малко, след което добавете заквасената сметана (може да замените с още кисело мляко). Сместа трябва да е много рядка, почти водниста, за целта накрая се залива с газирана вода. Газираната вода допълнително ще направи баничката мека и въздушна, така че не е необходимо да добавяте бакпулвер.
След като добавите газираната вода, разбъркайте хомогенна смес. В голяма тава с размери 30х40 см започнете да нареждате корите, но не една върху друга, а нагънати една до друга като акордеон, както е показано на снимката.
Така нареждате корите (първата опаковка) и след това изсипвате от плънката. Налейте плънката върху корите и между тях, така че баницата да е много сочна. След това с вилица разпределете заливката там, където корите са останали сухи.
Притиснете нагънатите кори плътно една до друга, за да има място да наредите и втория пакет като първия. Подредете втората половина, докато се напълни формата. Отгоре се изсипва останалата плънка и се нареждат и събират с вилица корите една до друга.
Изсипете останалата заливка върху цялата баница, поръсете със сусам и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. Аз добавям много сусам, защото става още по-вкусна.
Да ви е сладко!