Много хора сармички, но малцина умеят да ги навиват правилно. Други пък откровено ги домързява да си "играят" с тази пипкава работа.
„Отдавна не съм навивала сарми. Навремето помагах на майка си, но никога не съм умеела да навивам сармички като нея. Затова, когато станах жена и майка, приготвях „мързеливи” сарми за семейството си. Т.е., нареждах слой зеле, слой пълнеж или обърквах всичко заедно.
Но един ден дъщеря ми се прибра от гости при приятелка и ентусиазирано ми разказа, че е видяла майката на приятелката си да навива сармички по четири начина едновременно. Почувствах се неудобно и веднага отворих интернет да потърся как се навиват сарми.
Оказва се, че всъщност е много лесно и след десетина опита ръцете ми вече се справяха с навиването сами. Затова реших да споделя това с вас. Може би все още има неуверена жена (или мъж) като мен и след това обяснение се надявам да се насърчат и да готвят по-често това прекрасно ястие на семейството си.
Първо трябва да подготвите зелето. Ако имате кисело зеле от бидон или листа в буркан, веднага пристъпете към приготвянето на сармичките. Ако ще навивате сарми от прясно зеле, тогава направете следното: издълбайте кочана на зелето, т.е. отстранете твърдата част ("кочана") и го увийте в найлоново фолио.
Сложете го в микровълновата на максимален капацитет и настройте таймера на 6 минути или в зависимост от размера понякога отнема 10-15 минути. След това отстранете горните, омекнали листа, а ако е необходимо, върнете зелето в микровълновата.
Ако нямате микровълнова фурна, сварете зелето в голяма тенджера с вряща вода, в която сте добавили сол и малко оцет или лимонтузу. След това подгответе листата за навиване: големите листове разрежете наполовина и отстранете твърдата част от средата.
От по-малките листа просто изрежете удебелението, така че листът да остане цял, но еднакво тънък.
След като сте направили всички листа на една купчина, можете да започнете да навивате сармите в четири форми: тръбовидна (на рулца), плик, фуния и топчета.
ТРАДИЦИОННИ САРМИ НА РУЛЦА:
Просто вземете лист, сложете пълнеж от единия край и го навийте на руло. След това просто с пръст набутайте краищата на зелевия лист навътре, за да не излезе плънката по време на готвене. Ако листото е голямо, можете допълнително да го навиете като охлюв, но този начин на навиване е най-подходящ за малки листа.
ПЛИК, КЛАСИЧЕСКИ НАЧИН
Това е най-разпространеният начин за навиване на сарми, но и най-коварният, защото ако не го направите правилно, сармата лесно може да се разпадне. Сгъва се по подобие на предишния, но след като сложите плънката, първо сгънете двата края на зелевия лист навътре (все едно повивате бебе), след което навийте рулото. Сармата се поставя с края на листа надолу.
НА ФУНИЯ, КАТО ТРИЪГЪЛНИК
Плънката се поставя в единия край на листа, след което се сгъва триъгълно, така че единият край да е остър и затворен, а другият - широк. В широката част на сармата натиснете краищата на листа, за да го затворите.
ТОПКА
Това е най-лесният начин за сгъване, имате нужда от малка, дълбока купа, чаша или най-обикновен черпак. Листото се поставя вътре, а краищата на листа трябва да висят отвън. Пълни се с пълнеж, а след това листата само се сгъват, за да се затворят плънката. Обърнете така пакетираната сарма с главата надолу и я поставете в тенджерата. Вижте подробностите за процедурата във видеото.
Подробности за процедурата може да видите във видеото тук: