Правилата за избор на хубава диня частично важат и за по-малкия ѝ събрат - пъпеша. Например, не може просто да си купите диня от магистралата или от продавачи, които ги държат направо на земята. Все пак, пъпешите също имат специални признаци, по които да прецените степента на зрялост на плода.
Днес ще ви покажем как да изберете перфектно узрелия пъпеш:
Много хора знаят, че кухият звук, който се издава, когато ударите динята, е добър знак. Но това е различно с пъпеша: добрият, зрял пъпеш звучи тъпо, а не звънко.
2.
Зрелият пъпеш еластичен, леко пружинира. Но в двата края може да бъде леко мековат. Не обаче прекалено много: Ключовата дума тук е "леко"
Даването на съвети за външния вид на пъпеша е трудно, защото сортовете са много различни. Основното нещо - не трябва да има пукнатини, вдлъбнатини и потъмняване. И още - кората на зрелия пъпеш е много лесно да се обели - просто остържете с нокът.
Дори неразрязания зрял пъпеш има прекрасен цветно-сладък аромат. Но не трябва да мирише на трева! Липсата на миризма също не е особено добър знак.
Тук критерият за зрялост съвпада с този при динята - изсъхналата опашка.