Отвън е пухкаво, а отвътре - пълно с крем! Нищо чудно, че мъж ми яде до пръсване и още иска:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Отвън е пухкаво, а отвътре - пълно с крем! Нищо чудно, че мъж ми яде до пръсване и още иска:
Отвън е пухкаво, а отвътре - пълно с крем! Нищо чудно, че мъж ми яде до пръсване и още иска:
8130
Отвън е пухкаво, а отвътре - пълно с крем! Нищо чудно, че мъж ми яде до пръсване и още иска:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Когато вали и времето бързо се разваля, няма значение дали е пролет, есен или зима, аз се радвам на такива дни, защото всички сме се събрали вкъщи, фурната е включена и се усеща опияняващата миризма на някакво фино печиво, сладко или солено.

Кухнята е приятно загрята, а от нея се разнася прекрасна миризма... Тази прекрасна крем-пита ухаеше толкова привлекателно, че нямахме търпение да изстине малко, за да я хапнем. Отстрани се чуваше само „Ммммммммм...“. Толкова ни хареса, че миналата седмица правих рецептата цели 3 пъти! Ето какво е необходимо за този вкусен и Нежен ванилов пръстен :

ванилов пръстен парче

Нежен ванилов пръстен

Продукти за тестото:

20 гр.

прясна мая (половин кубче прясна или едно пакетче суха мая от 10 гр.)

150 мл прясно мляко

300 гр. (+50 гр.) брашно

50 гр. захар

50 гр. разтопено масло

1 жълтък

За крема:

400 мл прясно мляко

80 г захар

4 жълтъка

1 пакетче (40 г) пудинг с вкус на ванилия (или 40 г нишесте)

50 г масло

Нужни са ви още:

един жълтък

две лъжици олио за мазане

едра захар за поръсване

Приготвяне: 

Първо пригответе крема, за да има време да изстине хубаво и да е готов за пълнене на тестото. В тенджера се слагат 300 мл мляко, добавя се захарта и се слага на огъня да се затопли.

Отделно разбийте с миксер жълтъците с пудинга и 100 мл мляко. Когато млякото заври, съдът се оставя настрана (котлонът се намалява) и към разбитите жълтъци се добавя един черпак от горещото мляко на тънка струйка.

гъст ванилов крем

Бъркайте бързо и непрекъснато, докато жълтъците се разтворят и загреят (по този начин предотвратявате преждевременното им сваряване и образуване на бучки), след което върнете съдържанието в тенджерата на котлона и загрейте.

Кремът се вари при непрекъснато бъркане на слаб огън, докато се сгъсти хубаво. Може да разбъркате с телена бъркалка или да разбиете с миксер. Когато кремът се сгъсти, докато е още горещ, се добавя нарязаното на корички масло и се бърка, докато се разтопи и поеме в крема.

Готовият крем оставете настрана и го оставете да се охлади напълно до стайна температура, като разбърквате от време на време, за да не се образува коричка, или просто го покрийте отгоре със стреч фолио.

Започнете процедурата за приготвяне на тестото: в топло мляко сложете една чаена лъжичка брашно, една чаена лъжичка захар и натрошената мая, след което разбъркайте, за да се разтворят всички съставки и оставете на топло за около 10 минути, докато шупне и се активира.

В дълбока купа се слагат 300 г брашно, разтопеното и охладено масло (хладко и течно), захарта и жълтъка, след което се добавя активираната мая. Замесва се меко, мазно тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно.

втасало тесто

Омесеното тесто се оставя да втаса в леко набрашнена чиния/купа и се покрива с чиста памучна кърпа. Най-добре е да го оставите така приготвено в затворена фурна, а ако бързате и искате да втаса по-бързо, сложете купа с вряща вода под тестото - топлината ще ускори втасването).

Когато тестото удвои обема си, го извадете върху набрашнена работна повърхност, след което с точилка го разточете на правоъгълна кора (приблизително 45х30 см) и я намажете с охладения ванилов крем.

Дебелината на тестото трябва да е около половин сантиметър, не по-тънка. В началния край на кората оставете един сантиметър ненамазан, а в другия край 4-5 см (за да не изтече крема при загъването). Навийте кората на руло.

Внимателно и с бързо движение прехвърлете надипленото тесто в предварително застлана с хартия за печене тава или форма (може кръгла No28 или квадратна). Съберете краищата заедно, за да оформите пръстен.

ванилов пръстен от тесто

С остър нож или ножица направете в повърхността на тестото толкова дебели разрези, колкото искате да бъдат вашите парчета за сервиране. Измивайте ножа след всяко разрязване и леко намажете разрезите преди печене, за да получите форма на цвете.

крем пита с ванилия

Разбийте жълтъка с малко олио и го намажете върху тестото, след което го поръсете с едра захар. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час.

Ако започне да покафенява бързо (заради жълтъка), а това зависи от самата фурна, тогава го покрийте с алуминиево фолио отгоре и допечете.

ванилова крем пита

Изпеченият пръстен се напръсква с малко хладка вода и се покрива с чиста кърпа и се оставя да изстине

Пита с крем

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft