Няма нищо по-хубаво от старинните ванилови масленки , които се приготвят със свинска мас, масло или маргарин и се пълнят с ядки или сладко. Поръсени с пудра захар, смесена с ванилия, колкото повече стоят, толкова по-вкусни и красиви са.
Орехови масленки от бабините тефтери
Необходими продукти:
- 200 мл хладко мляко
- 8 г суха мая (1 пак.)
- 100 мл олио
- 4 супени лъжици захар
- 250 г масло
- 2 жълтъка
- 1 цяло яйце
- 650-700 г брашно
За плънката:
- 250 г смлени орехи
- 2 белтъка
- една супена лъжица пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете първо хладкото мляко, маята и захарта, разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се активира маята. След това към шупналата мая се добавят 100 мл олио, два жълтъка, едно цяло яйце, останалата захар и омекналото на стайна температура масло.
Снимка: YouTube
Постепенно добавете брашно, колкото е необходимо, и месете до получаването на хубаво гладко тесто. Накрая го доомесете на работния плот.
Снимка: YouTube
Покрийте и оставете да втаса за половин час. През това време пригответе плънката. Двата белтъка се разбиват с миксер заедно с лъжица пудра захар до получаване на сняг.
След това постепенно се добавят смлените ядки и се разбърква с лъжица, за да се смеси.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато тестото е втасало, късайте парчета от него, оформяйте топчета и ги сплесквайте на тънко с длани. С чаена лъжичка се загребва от плънката и се слага в средата, след което се прегъва малката кора и се затваря с пръсти от всички страни, като се оформя розичка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Подредете така оформените розички в тава, застлана с хартия за печене. Подредете ги на разстояние, защото розичките растат докато се пекат. Освен с орехова плънка може да ги напълните и със сладко. След напълване на тавата се оставят малко да втасат.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След като минат няколко минути, ги сложете в загрята на 200 градуса фурна да се пекат за 10-15 минути докато леко се зачервят.
Снимка: YouTube
Оставете изпечените ванилови ореховки да изстинат малко, след което ги оваляйте добре в пудра захар.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube