Отвън са крехки като масленка, а вътре имат вкус на ореховка! Чудни ОРЕХОВИ МАСЛЕНКИ - не им се чудете, а ги направете!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Отвън са крехки като масленка, а вътре имат вкус на ореховка! Чудни ОРЕХОВИ МАСЛЕНКИ - не им се чудете, а ги направете!
Отвън са крехки като масленка, а вътре имат вкус на ореховка! Чудни ОРЕХОВИ МАСЛЕНКИ - не им се...
11861
Източник: За Жената
Отвън са крехки като масленка, а вътре имат вкус на ореховка! Чудни ОРЕХОВИ МАСЛЕНКИ - не им се чудете, а ги направете!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Няма нищо по-хубаво от старинните ванилови масленки , които се приготвят със свинска мас, масло или маргарин и се пълнят с ядки или сладко. Поръсени с пудра захар, смесена с ванилия, колкото повече стоят, толкова по-вкусни и красиви са.

Подготвили сме ви изпитана рецепта от архива, така че ако решите да ги приготвите, може да споделите резултата с нас! Ето необходимите продукти за тези чудни Орехови масленки от бабините тефтери :

Орехови масленки от бабините тефтери

Необходими продукти:

  • 200 мл хладко мляко
  • 8 г суха мая (1 пак.)
  • 100 мл олио
  • 4 супени лъжици захар
  • 250 г масло
  • 2 жълтъка
  • 1 цяло яйце
  • 650-700 г брашно

За плънката:

  • 250 г смлени орехи
  • 2 белтъка
  • една супена лъжица пудра захар

Начин на приготвяне:

Сложете първо хладкото мляко, маята и захарта, разбъркайте и оставете за 10 минути, за да се активира маята. След това към шупналата мая се добавят 100 мл олио, два жълтъка, едно цяло яйце, останалата захар и омекналото на стайна температура масло.

месене на тесто

Снимка: YouTube

Постепенно добавете брашно, колкото е необходимо, и месете до получаването на хубаво гладко тесто. Накрая го доомесете на работния плот.

топка от тесто

Снимка: YouTube

Покрийте и оставете да втаса за половин час. През това време пригответе плънката. Двата белтъка се разбиват с миксер заедно с лъжица пудра захар до получаване на сняг.

След това постепенно се добавят смлените ядки и се разбърква с лъжица, за да се смеси.

бити белтъци

Снимка: YouTube

орехи в плънката

Снимка: YouTube

Когато тестото е втасало, късайте парчета от него, оформяйте топчета и ги сплесквайте на тънко с длани. С чаена лъжичка се загребва от плънката и се слага в средата, след което се прегъва малката кора и се затваря с пръсти от всички страни, като се оформя розичка.

питка от тесто

Снимка: YouTube

плънка в тестото

Снимка: YouTube

Подредете така оформените розички в тава, застлана с хартия за печене. Подредете ги на разстояние, защото розичките растат докато се пекат. Освен с орехова плънка може да ги напълните и със сладко. След напълване на тавата се оставят малко да втасат.

оформяне сладки

Снимка: YouTube

розички от тесто

Снимка: YouTube

сладки в тавата

Снимка: YouTube

След като минат няколко минути, ги сложете в загрята на 200 градуса фурна да се пекат за 10-15 минути докато леко се зачервят.

орехови масленки

Снимка: YouTube

Оставете изпечените ванилови ореховки да изстинат малко, след което ги оваляйте добре в пудра захар. 

сладки в пудра захар

Снимка: YouTube

ореховки с масло

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

орехови масленки рецепта

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft