Ижевск в Русия, включва използването на ръжено брашно. Останалите съставки често са различни в зависимост от това в коя част на Удмуртия ще ви гощават с тях.
Един от вариантите за основа е с мляко и масло. Но деликатна текстура най-добре придава сметаната.
Необходими продукти за тестото:
• заквасена сметана – 1 чаена чаша
• яйца – 2 броя
• сода – 1 чаена лъжичка
• оцет
• брашно – 3 чаени чаши.
От всички съставки замесете тесто. То трябва да е меко и еластично. Разточете и внимателно изрежете малки кръгчета, като им придадете форма на тарталетки с повдигнати краища, за да се образува нещо като оградка. Не е нужно да използвате формичка, идеята за това ястие се състои именно в ръчното оформяне.
В средата не забравяйте да набодете леко с вилица, за да не се издуе тестото по време на печене.
Как да приготвите традиционната основа?
В този случай, ще са ви нужни още малко продукти.
Две чаши брашно трябва да се изсипят върху плота на масата, да се направи малка вдлъбнатина, в която внимателно да се сипе 1 чаша вода и да се започне да се замесва тесто, като се добавя сол в процеса на месене.
След като тестото е готово, то трябва да се остави да престои в продължение на половин час, а след това да се приготвят и да се изпекат същите кошнички, както е описано по-горе.
Варианти за пълнеж
Що се отнася до пълнежа, той може да бъде избран според вашия вкус. Но най-важният и общ елемент на всички рецепти за предпечки е яйчената заливка, именно тя гарантира цялостта на пълнежа. За нея, просто разбийте яйцето и го смесете със съставки, които смятате да сложите вътре.
И така, какво може да се използва в качеството на пълнеж за това ястие:
1. Месо . За това ще трябва да смелите свинско или говеждо месо, да добавете малко сланина за сочност, да овкусите с подправки и да напълните с това предпечките.
2. Гъби . Още един лесен и вкусен вариант, за който само трябва да задушите гъби и лук в тигана, докато омекнат.
3. Зеле . Тук всичко зависи от вашите кулинарни предпочитания, можете да използвате кисело зеле или да задушите прясно зеле с лук и моркови.
4. Сирене . Най-добре е да изберете твърдо сирене, да го настържете на ренде и да го смесите с разбитото яйце.
5. Конфитюр . Любимите ви предпечки могат да бъдат и сладки. Затова за пълнеж, можете да изберете някое вкусно сладко или конфитюр.
В южната част на Удмуртия използват като пълнеж също и картофено пюре, овесени ядки и извара.
Няколко полезни съвета
Ако не разполагате с фурна, това не беда, националното Удмуртско ястие може да бъде приготвено и в пещ. Но задължително се вслушайте в няколко важни препоръки:
1. Заедно с тавичката, в която ще се пекат предпечките, поставете във фурната малък съд с вода, така тестото няма да пресъхне.
2. За да се постигне перфектен резултат, е необходимо да се отдели максимално внимание на разточването на тестото. Ако е тънко – формичките ще се чупят, а ако е дебело – предпечките ще станат твърди.
3. Печенето във фурната също трябва да е внимателно, за предпочитане е на средния рафт, така че да се изпекат равномерно и да останат нежни.
Вкусните кошники с гъби, месо или сладък пълнеж след изпичане е необходимо да се покрият с кърпа и да се оставят да престоят в продължение на 5 минути. За да придадете особена нежност на предпечките, можете да използвате масло. Просто сложете върху всяка по едно малко парченце и го оставете да се разтопи.
В зависимост от пълнежа, към предпечките можете да предложите сок, чай или бульон. Но не забравяйте, че те трябва да се ядат докато не са изстинали.