Приготвяйки “Пълнено пиле с шунка и кашкавал ” ще изпъкнете като отлични кулинари пред семейството и гостите си, а е толкова лесно за приготвяне!
Необходими продукти:
. пиле – 1 брой,
.
. шунка – 100 грама
. кашкавал – 100 грама
. сурови яйца – 2 броя
. сметана – 3-4 супени лъжици
. бял хляб – 4 филийки
. червена чушка (капия) – 1 брой или гъби (както ние предпочетохме да сложим)
. магданоз – 4 стръка
. сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте пилето и отстранете от него кожата, оставяйки краката и крилата.
2. Отделете пилешкото месо от костите и го смелете с месомелачка или с блендер.
3. Хлябът накиснете в млякото и оставете да набъбне.
4. Нарежете шунката на кубчета или ивици.
5. Кашкавалът настържете на грубо ренде.
6. Нарежете на ситно магданоза.
7. Нарежете чушката на кубчета.
8. За пълнежа: Смесете заедно мляното пилешко месо, изцедения хляб, шунката, кашкавала, чушката, магданоза, добавете суровите яйца, сметаната и овкусете със сол и черен пипер.
9. Посолете кожата на пилето, поръсете с черен пипер отвътре и отвън и напълнете в нея приготвения пълнеж.
10. Зашийте отвора с игла и конец или го захванете с клечки за зъби.
11. Намажете отгоре пилето с майонеза и завържете краката и крилата му с конец (за да се запази естествената форма на пилето).
12. Намажете тавата за печене с майонеза или растително масло и поставете пилето.
13. Печете пилето на умерена температура (160-180 градуса) в продължение на 1,5 часа, периодично заливайки го отгоре с отделения сок или бульон. 5-10 минути, преди да стане готово, увеличете малко температурата, за да се получи красива златиста коричка.
Можете да сервирате това ястие в студена или топла форма, нарязано на филийки. Ще се хареса, ако го поднесете с гарнитура от пресни зеленчуци или картофено пюре, поръсено отгоре с нарязан магданоз за украса.