Продукти
за 5 порции
телешко месо шол – 1 кг.
тиква – 1 брой
кромид лук – 300 г.
домати от консерва – 100 г.
бяло вино – 100 мл.
моркови – 100 г.
целина – 100 г.
олио – 100 мл.
брашно – 20 г.
магданоз – 1 връзка
дафинов лист – 1 брой
бахар – 2 зърна
червен пипер – 1 ч.л.
черен пипер на зърна – 5-6 зърна
сол на вкус
Начин на приготвяне
Месото се нарязва и се оставя да се вари 40 минути в херметическа тенджера.
Същата рецепта може да се приготви и със свинско шкембе.
Лукът, морковите и целината се накълцват и се задушават 15 минути в олиото.
Прибавя се брашното, запържва се няколко минути и се овкусява с червения пипер.
Разрежда се с бялото вино и малко бульон, добавят се обелените и настъргани домати.
Щом кипне, се овкусява със сол, прибавят се останалите подправки, а накрая и свареното месо.
Тиквата се разделя на половини и се почиства от семките.
На тяхно място се сипва кебапът.
Пече се 60 минути във фурна, загрята на 200 градуса, или до пълно омекване.
Ако е необходимо, тиквата се завива с алуминиево фолио, а около нея се долива вода.
При сервиране се гребва по-малко от печената тиква за гарнитура и се поръсва с нарязания магданоз.